17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:45
No menu items!

Vona Gabor, pledoarie pentru autonomia secuilor, în Harghita

spot_img

Liderul Jobbik susține că nu a negat niciodată că este împotriva populaţiei majoritare, că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă unul din „ţelurile” politicii Jobbik, la care nu va renunţa

Preşedintele Jobbik, Vona Gabor, s-a declarat, joi, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI) de la Borzont, convins că autonomia secuilor din Transilvania este un obiectiv care se va realiza şi pe care, orice ar face, statul român nu îl poate împiedica.

Eu cred că autonomia secuilor este un obiectiv la care statul român, orice ar face, şi sunt ferm convins de asta, mai devreme sau mai târziu se va realiza, nu vor putea să îl oprească. Sunt sigur că, vreuna dintre etapele istoriei va crea această posibilitate, aşa că şi statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici prin diferite acţiuni, ci mai degrabă să îşi reconsidere poziţia, deoarece va fi o autonomie a secuilor.

Vona Gabor
președinte Jobbik

Liderul Jobbik a adăugat că nu a negat niciodată că este împotriva populaţiei majoritare, că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă unul din „ţelurile” politicii Jobbik, la care nu va renunţa.

De multe ori am fost acuzaţi că suntem împotriva românilor, dar nu am negat niciodată şi nici nu vom nega faptul că unul dintre ţelurile noastre în politică este autonomia Ţinutului Secuiesc, autodeterminarea, îmbunătăţirea relaţiilor cu maghiarii din Ardeal şi să nu se aştepte nimeni să renunţăm la ele„, a afirmat Vona.

El a spus că, înainte de a veni în România, a fost informat că ar putea fi condamnat „la 10, chiar 20 de ani” pentru acuzaţiile de încălcare a legislaţiei româneşti în vigoare, însă a decis să participe la cea de a X-a ediţie a Taberei EMI întrucât nu a primit niciun răspuns concludent de la autorităţile din Ungaria şi din România, din care să reiasă că ar fi o persoană indezirabilă.

Liderul Jobbik susţine că ”vânătoarea de vrăjitoare” împotriva sa a fost declanşată anul trecut, după ce „a făcut greşeala” de a acorda un interviu presei româneşti, care l-a întrebat dacă susţine propunerea fostului europarlamentar UDMR Tokes Laszlo, care a solicitat premierului Viktor Orban „protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei” şi obţinerea autonomiei secuimii, la care a răspuns afirmativ, cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria.

La Tabăra EMI de anul trecut am comis greşeala de a da un interviu presei româneşti (…) Undeva s-a creat o confuzie între termenii «conflict» şi «război», fapt pentru care a început vânătoarea de vrăjitoare împotriva mea, care nu a încetat până în ziua de astăzi. Eu cred că această luptă nu are legătură cu mine sau Jobbik, mă simt de parcă aş fi aterizat într-un ring de box, între Ponta şi Băsescu. Am primit câteva directe, mai ales dinspre stânga, partida a continuat până când a ajuns în biroul meu un document, un raport în care era precizat că pentru faptele care înceacă să mi se pună în cârcă în România se poate primi o condamnare de 10, chiar 20 de ani de închisoare.

Vona Gabor
președinte Jobbik

Vona Gabor a participat, joi, la Borzont, în judeţul Harghita, unde a avut loc Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), la o dezbatere pe tema “Viitorul maghiarilor în pragul unei noi ordini mondiale”.

Numele lui Vona Gabor a fost intens vehiculat şi la mijlocul lunii martie a acestui an, când acesta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, în care îşi exprima “nedumerirea” faţă de intenţia autorităţilor române de a-i interzice prezenţa pe teritoriul ţării. El afirma că Băsescu şi Ponta “ori au fost dezinformaţi, ori fac un joc politic antimaghiar”, iar dacă au o problemă cu el pe motiv că susţine autonomia, atunci să spună clar şi “să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină aşa de transparentă”.

Ulterior, Ministerul de Interne anunţa că patru cetăţeni ungari, printre care doi membri Jobbik, au interdicţie de a intra în România timp de un an. Interdicţia dată celor patru a fost dispusă înaintea manifestanţiilor prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, din 15 Martie,

Pe 13 martie, Victor Ponta declara că MAI îl poate declara pe liderul Jobbik, Vona Gabor, drept persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă preşedintele Traian Băsescu, ca şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, avizează procedura.

D.M.