19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:49
No menu items!

Volodimir Zelenski a refuzat oferta SUA de a-l evacua din Kiev: Am nevoie de arme, nu de o călătorie

spot_img

Statele Unite i-au propus lui Volodimir Zelenski să îl evacueze din Kiev, însă președintele Ucrainei a refuzat oferta și a decis să rămână în capitala țării, chiar dacă este în pericol, informează The Guardian, citând Washington Post.

Zelenski s-a angajat să rămână în Ucraina, în ciuda faptului că este „Inamicul nr. 1” al Rusiei şi familia sa numărul 2.

”Am nevoie de arme, nu de o călătorie”, le-ar fi transmis Zelensky oficialilor americani, potrivit BBC.

Zelenski a ieșit vineri seară din buncărul în care se adăpostește, alături de alți lideri ai administrației, pentru a transmite un mesaj de pe străzile din Kiev. „Liderul partidului este aici, șeful oficiului președintelui este aici, premierul este aici. Cu toții suntem aici să aparăm independența noastră, aparăm Ucraina”, a spus președintele Ucrainei.

Citând oficiali americani şi ucraineni, Washington Post a raportat că agenţiile de informaţii americane, inclusiv directorul CIA în timpul unei vizite în Ucraina în ianuarie, l-au avertizat pe Zelenski de ameninţarea la adresa siguranţei sale. Publicaţia americană citează oficiali care spuneau că informaţiile de la acea vreme sugerau că asasini ruşi ar fi deja la Kiev.

„L-am avertizat nu numai de ameninţarea invaziei ruse, acum o realitate, ci şi de ameninţarea pentru el personal. Suntem pregătiţi să-l ajutăm în orice fel”, a declarat Adam B. Schiff (California), preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor.

                                                                                                                   Adina Silav