7.6 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 9:40

Volnovaha: soldații ucraineni ar putea să fi fost uciși chiar de camarazii lor

Două elicoptere ucrainene bombardează un punct de control al batalionului trupelor Ucrainei: „Oare chiar să fie ai noștri?”

ucraina persoane inarmate

Aviația ucraineană ar fi bombardat, din greșeală, trupe guvernamentale dislocate în apropierea postului de control de lângă Volnovaha, un orășel din regiunea Donețk, unde în urma unui atac al rebelilor separatiști, comis în noaptea de miercuri spre joi, au fost uciși 16 soldați ucraineni din trupele subordonate Kievului, informează agenția de presă ucraineană Unian.

O înregistrare video postată joi după-amiază pe Internet, arată două elicoptere ucrainene Mi-24 care bombardează un punct de control al batalionul „Dnepr” al trupelor ucrainene în împrejurimile de la Volnovaha. În această înregistrare, un grup de soldați, la adăpostul unui camion militar, se uită la mai multe blindate distruse, fără a fi clar dacă este vorba de atacul atribuit rebelilor separatiști sau de bombardamentele aeriene.

„Apoi au apărut elicopterele ucrainene și, aparent fără a avea comunicare cu solul, piloții au bombardat zona. În înregistrare se vede cum soldații fug care încotro ca să salveze, iar comandantul lor încearcă să ia legătură cu statul major și cere o coordonare a acțiunilor între trupele terestre și aviație”, precizează Unian, citată de RIA Novosti.

Ulterior, soldații și pompierii au trebuit să stingă blindatele care au luat foc în urma bombardamentului.

În înregistrarea menționată, se aude cum soldații exclamă surprinși: „Oare chiar să fie ai noștri? Poate că totuși nu sunt ai noștri!”

Potrivit relatărilor anterioare, în urma atacului rebelilor proruși asupra punctului de control al trupelor guvernamentale ucrainene din apropiere de orașul Volnovaha cel puțin 16 soldați și-au pierdut viața, iar 32 au fost răniți și spitalizați, conform celui mai recent bilanț dat publicității de media ucrainene și ruse.

Unul dintre așa-numiții lideri ai regiunii Donețk, „guvernatorul popular” Pavel Gubariov, a negat că rebelii au atacat postul de control de la Volnovaha, atribuindu-l Gărzii Naționale și combatanților din Pravâi Sektor, o formațiune de extremă-dreapta, aliată a noilor autorități ucrainene, scrie RIA Novosti.

Operațiunea „antiteroristă” împotriva milițiilor proruse, care controlează zone întregi din sud-estul Ucrainei, s-a intensificat în ultimele 48 de ore, în contextul apropiatului scrutin prezidențial de duminică, căruia Occidentul și Kievul îi atribuie un rol „crucial” în rezolvarea crizei ucrainene.

Totodată, armata ucraineană a fost acuzată de uciderea mai multor civili în localitatea Rubejnoe (regiunea Lugansk).

Medicul militar din Rubejnoe, Ghenadi Moralișvili, a declarat joi seara că mai mulți civili au fost împușcați de către combatanți ai Gărzii Naționale, subordonate autorităților de la Kiev, după aceștia au încercat să le explice faptul că în oraș sunt multe uzine chimice de fabricare a explozibililor și amoniac, care în timpul ostilităților ar putea să explodeze și să pună în pericol viața locuitorilor urbei, relatează publicația electronică Gazeta.ru.

În replică, „bărbați înarmați au început să tragă asupra mulțimii, omorând patru civli și rănind alți 16”, a mai spus Moralișvili, potrivit Gazeta.ru, adăugțnd că în incident a fost implicată Divizia 25-a de parașutiști din Dniepropetrovsk.

„Ei (soldații) nu voiau să tragă, dar au fost siliți sub amenințarea că vor fi executați”, a completat medicul citat, subliniind că militarii guvernamentali, care refuză să se supună ordinelor, riscă până la opt ani de închisoare, iar uneori pot fi și executați.

Milițiile autopraclamatei „republici populare” Lugansk susțin că forțele armatei ucrainene au executat joi aproximativ 30 de soldați care au depus armele și s-au predat „forțelor de autoapărare”, în apropiere de localitatea Lisiciansk (nordul regiunii Lugansk), potrivit RIA Novosti.

C.A.