Volkswagen continuă să piardă pe piețele din toată lumea. Japonezii și-au vândut acțiunile

Producătorul auto nipon Suzuki Motor Corp a acceptat să-și vândă participația de 1,5% deținută la Volkswagen AG grupului german Porsche Automobil Holding SE. Prețul tranzacției nu a fost încă dat publicității, transmite MarketWatch.

Porsche Automobil Holding SE este cel mai mare acționar al Volkswagen (VW). În urma vânzării, Suzuki va înregistra un profit special de 36,7 miliarde de yeni (304 milioane de dolari), a anunțat compania niponă.

Săptămâna trecută, VW a pierdut o treime din capitalizarea sa bursieră, din cauza scandalului manipulării emisiilor vehiculelor. În pofida declinului titlurilor VW, Suzuki și-a menținut intenția de a renunța la participația deținută la Volkswagen.

Pe 17 septembrie, Suzuki a răscumpărat pachetul de 19,9% din acțiunile sale deținut de Volkswagen, pentru 460 miliarde de yeni (3,8 miliarde de dolari). Luna trecută, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț a cerut grupului german să-și vândă participația deținută la Suzuki.

Suzuki a cumpărat aproape 120 milioane de acțiuni, la prețul de 3.842,50 yeni pe titlu, încheind parteneriatul format în 2009, în urma căruia VW a devenit cel mai mare acționar al producătorului auto nipon. Parteneriatul includea cooperarea în domeniul tehnologic și expansiunea pe piețele emergente. Între timp, însă, relațiile dintre cei doi parteneri s-au răcit în condițiile în care compania niponă a acuzat VW că încearcă să preia controlul asupra sa, iar grupul german a criticat faptul că Suzuki a decis să cumpere motoare diesel de la Fiat.

R.D.

NICIUN COMENTARIU