1.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 23:09
No menu items!

Volksbank Austria, retrogradată de Moody’s. Operațiunile din România – unul dintre motivele principale

spot_img

volksbank

Agenția de rating Moody’s a retrogradat nivelul de evaluare pentru Oesterreichische Volksbanken AG (VBAG), de la Baa3 la Ba1, cu perspectivă negativă, luând în considerare datoriile și calificativele depozitelor.

Într-un raport publicat la sfârșitul lunii martie, analiștii de la Moody’s au coborât calificativul general al băncii (bank financial strength rating ) la E.

Argumentele acestei evaluări sunt reticența guvernului Austriei de a oferi capital de sprijin și operațiunile din România.

”VBAG rămâne vulnerabilă din cauza parametrilor de bază slabi, din cauza rezultatelor operaționale și din cauza riscurilor aduse de operațiunile din România”, se arată în raportul citat.

Analiștii de la biroul Moody’s din Frankfurt afirmă că VB Romania, în care VBAG deține 51%, are un portofoliu de credite de 3,8 miliarde de euro, din care 1,1 miliarde reprezintă credite neperformante, și există riscuri semnificative pentru ca această proporție să crească.

Din septembrie 2013, VolksBank România a beneficiat de finanțare de la VBAG în valoare de 1 miliard de euro.

Pierderile VBAG pentru 2013 sunt estimate la peste 200 de milioane de euro.

Recent, oficiali ai guvernului federal de la Viena au afirmat că nu mai sunt dispuși să intervină pentru a acoperi lipsa de capital a băncii cu bani de la buget, așa cum s-a întâmplat în 2009 și 2012. În prezent, guvernul Austriei deține 43% din VBAG.

Scenariul de bază al celor de la Moody’s este că VBAG va fi capabilă să atragă capital din piață, dar va fi nevoită să renunțe la active ne-esențiale (non-core).

Presa germană a relatat luna trecută că grupul Volksbank a contractat grupul Rothschild ca intermediar pentru vânzarea subsidiarei din România.

VBAG trebuie să vândă până la sfârșitul anului 2017 subsidiara din România, conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, care prevede și renunțarea la alte active.

În octombrie 2011, controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Vlad Bârleanu