9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 4:26

Voinea: Prețurile nu vor crește după trecerea la moneda euro, dar va dispărea riscul valutar

spot_img

voinea

Prețurile nu vor crește odată cu trecerea României la moneda unică europeană, în schimb avantajul este că riscul valutar va fi eliminat, a declarat, luni, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, într-o conferință de afaceri la București.

”Am anunțat Comisia Europeană că, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiți pași anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important că va dispărea riscul valutar și va scădea constant costul creditării. Nu vor crește prețurile, iar acest lucru s-a demonstrat în țările care au aderat recent la această monedă”, a spus Voinea.

În viziunea Guvernului, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru mediul de afaceri.

”Vom continua politica de stabilitate bugetară. România nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va rămâne stabil. Este un semnal că, pe termen lung, se pot face afaceri în România în moneda principalilor noștri parteneri de investiții și de afaceri”, a mai spus Voinea.

Pe 6 mai, România și-a asumat în mod oficial, la reuniunea Consiliului Ecofin de la Bruxelles, aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2019. A fost pentru prima dată când România și-a fixat concret și public o țintă pentru intrarea în Zona Euro, decizia fiind însă luată de BNR încă din 2012.

S.Z.