18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 20:03

Voinea i-a pețit pe singaporezi și pe japonezi. Care a fost miza turneului asiatic

spot_img

Ministrul delegat pentru Buget a făcut o vizită în Singapore și Hong Kong, unde a ”mirosit” oportunitățile de colaborare cu România

liviu-voinea1

O delegație a Ministerului Finanțelor Publice, din care a lipsit ministrul plin al instituției, Ioana Petrescu, și care a fost condusă de ministrul delegat Liviu Voinea, a desfășurat un turneu asiatic de șapte zile, în Singapore și Japonia. Potrivit instituției, scopul vizitei de lucru a fost ”promovarea economiei românești în spațiul asiatic”.

În Singapore, delegația MFP a avut mai multe runde de convorbiri cu reprezentanți pentru investiții ale celor trei mari bănci singaporeze, UOB, OCBC și DBS (Bank of Singapore).

”Întâlnirea de la Ministerul Finanţelor (din Singapore, n.r.) a prilejuit un schimb de opinii privind posibilităţile de cooperare între România şi Singapore, în domeniul financiar-bancar. Domnul ministru Voinea a prezentat evoluţiile recente din economia românească şi intenţia ţării noastre de a-şi consolida prezenţa pe pieţele financiare din Asia”, se arată într-un comunicat de presă al MFP.

Discuțiile cu oficialii din Singapore au mai vizat intrarea rapidă în vigoare a Acordului de comerț liber UE-Singapore și ratificarea acestuia în parlamentele naționale și posibilitățile de cooperare între companii din cele două state.

La Hong Kong, delegația MFP a avut întâlniri cu investitori precum compania de asigurări de viaţă AIA, Nomura GCM, BEA şi BCOM, cărora le-a fost prezentată actuala situaţie macroeconomică a României, măsurile fiscale şi structurale aplicate şi potenţialul României în ceea ce priveşte mediul investiţional.

”Au fost discutate şi elementele care ar putea conduce la creşterea prezenţei investitorilor din această regiune în emisiunile de euro obligaţiuni emise de România, cât şi obligaţiunile în lei emise pe piaţa internă”, se mai arată în comunicatul MFP.

Cele două părți și-au focusat discuțiile pe proiectul liniei de metrou Gara de Nord – Aeroportul Internațional “Henri Coandă”, care beneficiază de finanțare preferențială din partea Agenției de Cooperare Internațională a Japoniei, au trecut în revistă posibilitățile de cofinanțare a proiectului și au examinat căile de eficientizare a acestuia.

C.C.