7.9 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023 - 7:37
No menu items!

Voiculescu vrea referendum de demitere a lui Băsescu pe 9 decembrie UPDATE

spot_img

„Data de 10 decembrie trebuie să fie ziua în care Traian Băsescu nu mai e preşedintele României. Acest lucru nu mai depinde numai de mine, ci de factorul politic. Cred că 9 decembrie poate fi ziua când românii merg la vot să-şi aleagă parlamentarii şi să poată vota şi pentru demiterea lui Băsescu”, a declarat Voiculescu. El a ţinut să precizeze că aceasta este opinia sa personală, iar liderii USL vor lua decizia pe care o consideră cea mai bună pentru ei şi pentru români. Voiculescu a sunliniat că Traian Băsescu trebuie suspendat din funcţie pentru că există pericolul ca după alegeri, când USL va câştiga probabil aproximativ 60% din voturi, preşedintele să nu-l nominalizeze premier pe Victor Ponta.

„Mai văd, din păcate, oportunismul politicienilor români care se va manifesta. Să ne închipuim că suntem pe 10 decembrie. USL câştigă alegerile, preşedintele va nominaliza un membru USL care nu va fi decât unealta lui pentru distrugerea USL. Acest om va primi mandat de premier desemnat, în 24 de ore îi va convoca pe preşedinţii PSD şi PNL să facă Guvernul, ei vor refuza să participe la negocieri, dar va fi un pesedist care merge la negocieri, se va găsi cineva din conducerea PNL să meargă la negocieri, premierul desemnat va găsi fisură în fiecare partid, le va oferi posturi de ministru, secretar de stat, director, îi va ruga să convingă membrii partidelor lor să voteze noul Guvern. În 48 de ore, vom avea un Guvern condus de un premier care va fi omul lui Traian Băsescu„, a explicat Voiculescu. (A.M)

UPDATE: Vosganian, Dacă preşedintele face tertipuri,, o luăm de la început

Varujan Vosganian este pe aceeaşi lungime de undă cu Voiculescu. El a declarat că USL va demara  din nou procedura de suspendare a lui băsescu dacă şeful statului nu-l va nominaliza pe Victor Ponta pentru postul de premier, în condiţiile în care Uniunea va câştiga cu peste 51% alegerile parlamentare din 9 decembrie.

„După opinia mea, Traian Băsescu îl va nominaliza premier pe Victor Ponta. În clipa în care nu o va face, va pierde şi susţinerea pe care o are în străinătate”, a spus Vosganian. El a explicat însă că suspendarea lui Băsescu nu intră în priorităţile USL în acest moment, prioritatea Uniunii fiind câştigarea alegerilor parlamentare. „Dacă după aceea, preşedintele face tertipuri, adică numeşte pe altcineva de la PSD ca să bage zâzanie în PSD sau numeşte pe cineva din PNL ca să sugereze o posibilă alianţă cu PD, atunci nu mai avem de ales şi o luăm de la început”, a avertizat Vosganian.

Stolojan: Tentativele anterioare de suspendare ale preşedintelui au fos un eşec

Theodor Stolojan a declarat, referitor la posibilitatea declanşării procedurii pentru o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu , că tentativele anterioare au fost un ‘eşec’ ce a contribuit la pierderea credibilităţii României pe plan extern. „Nu ştiu ce va face domnul preşedinte Traian Băsescu, deci nu vreau să exprim un punct de vedere aici. Încercarea de suspendare care a avut loc în vară a fost un eşec şi a contribuit enorm la pierderea de credibilitate în faţa partenerilor externi”, a spus Stolojan. „Există o decizie a CCR prin care preşedintele are dreptul constituţional de a refuza prima propunere de premier pe care o înaintează majoritatea parlamentară. Preşedintele nu este un simplu notar, un om care pune o ştampilă pe o hârtie. CCR a dat dreptul preşedintelui să poată cere schimbarea propunerii cu alta din partea aceleaşi majorităţi parlamentare”, a completat liderul democrat-liberal.

Preda: Suspendarea lui Băsescu, temă de campanie pentru USL

„Nu știu dacă o nouă suspendare va fi declanșată înainte de scrutin sau după 9 decembrie, dar e cert că ea va fi o temă de campanie a USL. E aleasă astfel o soluție facilă: e, într-adevăr, mai ușor să stimulezi ura decât să explici cum guvernezi și de ce vrei să faci acest lucru și în anii următori”, a explicat europarlamentarul PDL.  Preda a mai adăugat că Voiculescu a cerut suspendarea şefului statului de teamă că Traian Băsescu nu îl va numi pe Victor Ponta premier, ci pe altcineva din USL.

Nicolăescu: Cel mai bun moment pentru suspendarea lui Băsescu, după modificarea Constituţiei

„Nu cred că lucrurile sunt confuze sau neclare. Dacă nu respectă Constituţia, procedurile de începere a demiterii trebuie să înceapă. Avem în Constituţie, scrie că forţele politice care câştigă alegerile trebuie să dea premierul. USL e o forţă politică unică”, a spus Nicolăescu. El a precizat, însă, că pentru reuşita procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu trebuie modificată Constituţia. „Ca o părere personală, în prima etapă ar trebui să modificăm Constituţia. În lumina unei noi Constituţii, CCR-ul lui Băsescu nu mai poate să încalce prevederile. Atunci, tehnic, decizia politică poate fi aplicată cel mai bine”, a adăugat liberalul.