12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:27

Voiculescu: Kovesi încalcă legea

spot_img

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a acuzat-o joi pe șefa DNA, Laura Codruta Kovesi, că “își permite să încalce legea” în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare

Voiculescu_SZPreședintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a acuzat-o joi pe șefa DNA, Laura Codruta Kovesi, că “își permite să încalce legea”, mai exact Statutul magistraților care îi interzice să-și exprime public opinia cu privire la procese aflate în derulare. Kovesi a declarat, marți, că a cerut recent luarea unei hotărâri judecătorești în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este judecat –  pentru că faptele se vor prescrie în luna decembrie. “Nu este normal ca un dosar care este pe rolul instanței de 6 ani să nu se finalizeze cu o hotărâre, indiferent că este de condamnare sau de achitare. Nu este normal ca faptele să se prescrie și să stăm pasivi fără să luăm o decizie cu privire la vinovăția sau nevinovăția unei persoane“, a declarat Codruța Kovesi.

În replică, Dan Voiculescu a susținut că nu-și doreste prescrierea și că cele afirmate de Kovesi nu sunt adevărate.

Nu e vorba de niciun fel de prescripție. Profesorul Mateuț mi-a spus de nenumărate ori că prescrierea de care vorbește doamna Kovesi e o prostie. Mi-a spus că prescrierea în dosarul ăsta de care vorbim e în 2023 după noul Cod și în 2021 sau 2018 după vechiul Cod. Ca atare, nu știu de unde obsesia asta pentru decembrie 2014. Eu am o presupunere, dar probabil că o am să vă spun la sfârșit.

Deci sunt două acuzații în dosar. Prima a fost prescrisă încă de acum doi ani. În 2013 eu am făcut o cerere la Tribunal în care am spus că nu vreau să beneficiez de prescripție, vreau judecată. Judecătorul a abrobat – respectiv doamna Constantin Grațiela, ca cererea mea ca să nu se acționeze pe baza prescripției și procesul să continue. Deci eu am cerut să continue procesul. Doamna judecător atunci când a dat celebra hotărâre de condamnare, în motivație trece cu vederea acest episod din dosar. Ca atare, a dat o hotărâre în care nu a judecat cauza. În al doilea rând, prescripția pentru a doua acuzație intervine în 2018 sau 2023.

Acum întrebarea mea pentru toată lumea: Oare doamna Kovesi nu cunoaște Codul Penal? Sau poate știe lucruri pe care nu le știm noi. Motiv pentru care o rog în mod public să spună de unde termenul de decembrie 2014, data la care ar interveni prescripția în dosarul Voiculescu.  Mi-e greu să cred că un procuror-șef nu cunoaște Codul Penal, dar aștept să ne răspundă dumneai la această problemă.

Al doilea subiect, care de fapt mă îngrijorează mai mult decât primul. Pentru că primul e pro-domo, e vorba de mine, e bine să nu vorbești despre tine. Dar al doilea subiect, nu mă mai privește pe mine – privește România și pe români. E vorba de faptul că procurorul Kovesi – că până una alta Kovesi e un procuror, că acum este procurorul-șef DNA, oamenii sunt numiți în funcție, după care nu mai sunt, nimic nu e veșnic. Deci, procurorul Kovesi își permite în înalta ei funcție să încalce legea. Și aici mă refer la o lege cunoscută de altfel, o lege care interzice – e vorba de legea 303/2004, care la articolul 9 alineatul 1, capitolul 2, interzice absolut magistraților să-și exprime public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfășurare. Eu am făcut o scrisoare care va pleca mâine la atenția ambasadorilor acreditați la București, în atenția cancelariilor occidentale, în atenția Comisiei Europene și a Consiliului Europei, în atenția organizațiilor internaționale care se ocupă și monitorizează activitatea pe justiție, în care practic trebuie să clarificăm cum un procuror-șef poate să facă atâtea greșeli la rând. În mod normal, m-am uitat pe lege, ar trebui să se aplice o sancțiune care ar duce automat la obligarea doamnei Kovesi să se retragă din magistratură.

Și acum să mă întorc la presupunerea mea. Presupunerea mea este că această iritare  – îi spuneam eu mai devreme, cu toate că e un termen greu, isterie – are la bază dorința nebună a cuiva – și aici mă refer la Băsescu, de a mă vedea pe mine în pușcărie înainte să plece el de la Cotroceni. Și cred că termenul ăsta de decembrie 2014, care coincide cu plecarea lui de la Cotroceni, a creat așa o fantasmă că mi s-ar prescrie mie dosarele în decembrie 2014. Dosarele nu se vor prescrie pentru că eu nu vreau. Dosarele mele trebuie judecate, pentru că vreau să hotărască judecătorii  dacă sunt sau nu vinovat.

Dan Voiculescu
președinte fondator PC

Daniela Marinescu