32.4 C
București
duminică, 24 septembrie 2023 - 17:01
No menu items!

Vladimir Putin, mesaj pentru Europa

spot_img

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări, joi, că Occidentul va avea de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancţiunilor pe care le-a impus Moscovei din cauza ofensivei ruse în Ucraina şi se laudă cu o rezistenţă a economiei ruse la ”provocări exterioare”, relatează AFP.

Autorii sancţiunilor, „ghidaţi de ambiţiile lor umflate şi oarbe şi de rusofobie, aplică o lovitură mai puternică propriilor lor interese naţionale, propriilor lor economii şi prosperităţii propriilor lor cetăţeni”, a declarat, într-o reuniune consacrată problemelor economice, liderul de la Kremlin.

„Noi vedem acest lucru în primul rând uitându-ne la o creştere puternică a inflaţiei în Europa, care atinge 20% în anumite ţări”, a apreciat Putin.

Vladimir Putin a mai susținut că „este evident că (…) o continuare a obsesiei sancţiunilor va conduce inevitabil la consecinţele cele mai dificile pentru Uniunea Europeană (UE), cetăţenii ei”.

„În ceea ce o priveşte, Rusia reuşeşte cu siguranţă să înfrunte provocări exterioare, mulţumită politicii sale macroeconomice responsabile din ultimii ani şi graţie deciziilor sistemice vizând să-i consolideze suveranitatea economică şi securitatea tehnologică şi alimentară”, a mai spus Putin.

Liderul de la Kremlin se felicită pentru o încetinire „treptată” a inflaţiei, după ce aceasta a crescut la 16,7% în martie, şi de o consolidare a devizei ruse, care a înregistrat joi o redresare-record de la începutul lui 2020 şi a atins, la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), nivelul de 67,7 ruble un euro şi 65,2 ruble un dolar.

Raluca Dan