16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 9:05
No menu items!

Vladimir Putin, la conferința anuală de presă: „Liderii Turciei au încercat să-i pupe pe americani într-un anumit loc” / VIDEO

spot_img

Vladimir Putin susține joi la Moscova cea de-a 11 conferință de presă anuală. Nu mai puțin de 1.350 de jurnaliști sunt prezenți la eveniment pentru a-i pune întrebări președintelui Rusiei.

Potrivit agentiei ruse Tass, printre jurnaliștii acreditați la eveniment se numără și Ksenia Sobciak de la postul Dojd, care a intrat intr-o dispută cu Putin anul trecut.

Vladimir Putin a creat această tradiție a întâlnirii cu presa în 2001, din cauza numeroaselor solicitări pe care le-a primit de la jurnaliști, potrivit purtătorului său de cuvânt.

De obicei, conferința începe la prânz și durează mai multe ore. Reporterii îi adresează întrebări, iar liderul de la Kremlin decide când încheie evenimentul.

În timp ce Putin răspunde o singură dată pe an întrebărilor presei, numeroși alți șefi de stat stau de vorbă cu jurnaliștii mult mai des.

Președinții americani, spre exemplu, susțin de mai multe ori pe an conferințe de presă oficiale și fac, adesea, declarații neanuntate, la Casa Albă, ocazie cu care răspund, de asemenea, întrebărilor jurnaliștilor.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

Despre Ucraina: Rusia nu va impune sancțiuni Ucrainei, nu are niciun interes să înrăutățească conflictul ucrainean, dar nici nu-i va acorda tratament preferențial din punct de vedere economic, din 2016.

Despre Siria: Planul Rusiei în Siria se suprapune cu planul SUA în Siria. Rusia va continua bombardamentele în Siria atât timp cât armata siriană își va continua operațiunea militară. Totodată, a menționat că Rusia nu vrea bază militară permanentă în Siria.

Despre doborârea unui avion rusesc de către Turcia: Dacă a fost un accident, pune mâna pe telefon și explică. Turcia s-a ascuns în spatele NATO.

Liderul Rusiei nu mai spera la o reimbunatatire a relatiei cu Turcia. „Liderii Turciei au incercat sa-i pupe pe americani într-un anumit loc”, a spus Putin.

Putin a numit doborârea avionului militar rusesc de către Turcia „un act ostil” și i-a acuzat pe turci că au încercat să acopere incidentul. Nu a fost un accident, susține șeful Kremlinului.

Despre economie: Putin a admis că economia Rusiei este “într-o formă mai proastă decât se spera anul trecut, din cauza petrolului”. Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi necesitatea ca bugetul Federației Ruse pentru 2016 să fie „ajustat” din cauza scăderii prețurilor la energie.

„Ce era negru anul trecut acum e alb. Chiar și un preț de 50 de dolari pe barilul de petrol e optimist acum”, a spus președintele rus.