22.3 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 21:12
No menu items!

Vladimir Putin își va staționa armele nucleare tactice pe teritoriul Belarus

spot_img

Rusia a convenit cu Belarus că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, a declarat preşedintele Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a precizat că are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice.

Vladimir Putin a declarat că președintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice pe teritoriul său, deoarece o astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară. De altfel, a susținut Vladimir Putin, Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni, iar Marea Britanie vrea să trimită muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, aşa cum a declarat recent  un responsabil de la Londra.

„Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare. Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată, a mai spus preşedintele rus, citat de TASS.

Rusia a mai anunțat că va finaliza până la 1 iulie construcţia unui siloz pentru armele nucleare tactice în Belarus, dar de luna viitoare, din 3 aprilie, vor începe antrenamentele pentru echipajele acestor arme nucleare.