21.7 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 10:02

Vladimir Putin, escortat de avioane americane în spațiul aerian al României. Aeronava președintelui rus a aterizat la Geneva

spot_img

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns, miercuri, la Geneva, pentru primul său summit cu președintele american Joe Biden. Avionul lui Putin a decolat de la Soci și a zburat peste România, iar când a intrat în spațiul aerian românesc, aeronava a fost întâmpinată de două avioane militare americane, potrivit Sputnik.

Avionul liderului rus a aterizat pe aeroportul internaţional din Geneva la ora locală 12:27 (10:27 GMT).

Vladimir Putin nu a dorit o ceremonie specială de primire din partea autorităţilor locale din Geneva, îndreptându-se  imediat spre locul summitului: Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir au început cu o strângere de mână negocierile diplomatice, relatează The Associated Press.

Cei doi şefi de stat au fost salutaţi de către preşedintele elveţian, după care s-au aşezat la o reuniune restrânsă la care participă Biden, Putin, secretarul de Stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Fiecare parte are câte un translator.

Ei urmează să participe la o reuniune mai largă, la care participă şi alţi oficiali de rang înalt şi care urmează să dureze mai multe ore. Cei doi şefi de stat urmează să discute o serie de dosare, de la atacuri cibernetice şi amestecul Rusiei în alegeri americane la controlul armamentului şi invazia rusă în Ucraina.

Ambele părţi au minimalizat reuniunea, însă atât Biden, cât şi Putin au subliniat că vor relaţii mai stabile între ţările lor.