15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 16:29
No menu items!

Vladimir Putin: Edward Snowden se află în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova

spot_img

Vladimir Putin: Edward Snowden se află în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marți că Edward Snowden, fostul consultant NSA dat în urmărire de SUA, se află în continuare în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova, relatează AFP.

Putin a explicat că între Rusia şi SUA nu există niciun acord de extrădare, subliniind că ar fi bine pentru Snowden să aleagă cât mai repede destinaţia.

Înainte de anunţul făcut de Putin, nu era clar unde se afla Edward Snowden, fostul consultant al NSA aflat la originea dezvăluirilor despre programele SUA de interceptare a comunicaţiilor.

Tot marți secretarul de Stat John Kerry a îndemnat Rusia să dea dovadă de “calm” şi să-l predea pe Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru spionaj, subliniind că Washingtonul nu doreşte “confruntarea”.

Aflat într-o vizită în Arabia Saudită, Kerry a subliniat că transferul acestui fost consultant NSA – despre care Moscova oferă asigurări că nu a “traversat frontiera de stat” – este o problemă de respectare a legii. “Voi îndemna pur şi simplu să se dea dovadă de calm şi de raţiune, într-un moment în care nu avem nevoie de o intensificare a confruntării într-un dosar atât de simplu şi normal ca acesta”, a declarat Kerry într-o conferinţă de presă.

“Nu căutăm confruntarea, nu dăm ordine nimănui, doar transmitem solicitări în cadrul unei proceduri cât se poate de normale”, a insistat el.

Kerry a declarat că Statele Unite au predat şapte persoane solicitate de Rusia în ultimii doi ani, “fără să dramatizeze, fără ranchiună, fără să şicaneze”. El a recunoscut că ministrul rus de Externe Serghei Lavrov are dreptate “tehnic vorbind” cu privire la faptul că Rusia şi Statele Unite nu au un tratat de extrădare.

Însă, John Kerry şi-a exprimat speranţa că, “în calitate de naţiune suverană, Rusia nu va considera în interesul său să se afle de partea unei persoane care este acuzată că a încălcat legea în altă ţară”.

R.D.