5.4 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 22:55
No menu items!

Vladimir Putin cere membrilor guvernului declararea cheltuielilor

spot_img

Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat marţi o lege care-i constrânge pe membrii guvernului să-şi declare cheltuielile proprii şi pe cele ale familiilor lor, în vederea combaterii corupției. Legea are efect retroactiv şi se aplică pentru operaţiunile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2012.

Membrii executivului trebuie să detalieze cheltuielile efectuate, chiar dacă este vorba despre imobile, mijloace de transport sau acţiuni, acestea urmând să fie declarate dacă suma lor depăşeşte veniturile din ultimii trei ani ale funcţionarului şi ale soţiei sale.

Totodată, Duma (camera inferioară a parlamentului rus)  face demersuri în vederea interzicerii funcţionarilor de a deține bani sau proprietăţi în străinătate.

În ultima perioadă, scena politică rusă a avut parte de mai multe scandaluri de corupţie care au condus la arestarea unor funcţionari. În același context a fost demis de către  Putin, luna trecută, ministrul apărării, Anatoli Serdiukov, supectat că ar fi implicat în fraude imobiliare.

Conform opiniei şefului Curţii de Conturi a Rusiei, Serghei Stepaşin, peste 1 miliard de ruble (echivalentul a 30 de milioane de dolari) dispar în fiecare an din conturile statului rus.  C.I.