17.7 C
București
duminică, 29 mai 2022 - 2:59
No menu items!

Vladimir Putin acuză SUA de „politică externă agresivă și lipsită de profesionalism”

spot_img

Acuzațiile liderului de la Kremlin survin la doar o zi după ce Washingtonul a impus noi sancțiuni Rusiei în contextul tensiunilor din estul Ucrainei

vladimir-putin

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat joi SUA de „politică externă agresivă și lipsită de profesionalism„, acuzațiile liderului de la Kremlin intervenind la doar o zi după ce Washingtonul a impus noi sancțiuni Rusiei.

Cei care planifică actualele acțiuni de politică externă în SUA – și, din păcate, acest lucru se observă nu numai în perioada recentă, ci în ultimii 10-15 ani – duc o politică externă agresivă și lipsită de profesionalism„, a declarat șeful statului rus la încheierea turneului său de șase zile în America Latină, ultima etapă fiind Brazilia, potrivit relatării RIA Novosti.

El a adăugat că această politică „agresivă” a SUA „creează întotdeauna probleme”, dând ca exemplu situația din Afganistan, Irak sau Libia. „Vedeți ce se întâmplă în Afganistan, nu sunt decât probleme, Irakul este pe cale de a se scinda, Libia la fel„, a afirmat președintele rus, conform aceleiași surse.

Vladimir Putin a acuzat în continuare SUA că au creat „probleme” și în Ucraina: „Ei (americanii) au trecut și în Ucraina, au provocat din nou probleme„.

În context, președintele rus a subliniat că „toată lumea ar trebui să înțeleagă că trebuie respectate principiile de drept internațional și instituțiile de stat, mai ales în țările care încep să se țină pe picioarele lor și unde sistemul politic este abia la început iar economia este încă în curs de dezvoltare„.

Referindu-se la sancțiunile impuse miercuri de SUA și care vizează mai multe bănci, companii din industria de armament, dar și gigantul petrolier rus Rosneft, Vladimir Putin a apreciat pentru ITAR-TAS că acestea vor avea un „efect de bumerang” și vor afecta profund relațiile ruso-americane.

R.D.