16.2 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 19:17

Vlad Voiculescu, țintă în Guvern, după ce a cerut părinților un acord anticipat pentru testarea elevilor

Ministerul Educației promite public să “sprijine” Ministerul Sănătății pentru transmiterea unei recomandări de a colecta formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”. Reacția vine la câteva minute după ce premierul Florin Cîțu l-a criticat pe ministrul Sănătății, spunând ca responsabilul de la Sănătate s-a grăbit să ceara în avans și în alb acordul părinților pentru testarea covid chiar din prima zi de școală.

„Deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizam că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Premierul Florin Cîțu l-a criticat, sâmbătă, pe ministrul Sănătății, pentru publicarea formularului de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și pentru recomandarea transmisă părinților de a duce la școală acordul completat încă din prima zi.

Cineva s-a grăbit sa pună acel document în spațiul public. Pentru că am văzut și comunicatul Ministerului Educației care spune altceva și spune exact ce e în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Vor fi situații excepționale când vor fi aceste teste. Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copii care vor avea simptome și atunci va trebuie să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educației în acest sens și acolo sunt detalii și ordinul comun semnat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății“, a declarat premierul Florin Cîțu sâmbătă, 6 februarie, la ieșirea de la vaccinarea împotriva COVID-19.

Întrebat de jurnaliști dacă nu ar fi mai bine ca părinții să vină deja cu formularul de consimțământ completat, premierul liberal a răspuns: “Și până acum aveam aceeași situație: la 3 copii într-o clasă [infectați cu COVID-19] se închidea clasa. Nu trebuie să reinventăm lucrurile. Vom merge pe aceleași criterii. Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății specifică foarte clar situațiile în care trebuie să testăm copiii și când trebuie să fie completate aceste formulare. Detaliile sunt în ordinul comun și Ministerul Educației a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi, ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare“.