17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 19:57

Viziunea lui Adriean Videanu, după 5 nopţi de arest: Justiţia nu se face la televizor

spot_img

După ce procurorii DIICOT i-au adus la cunoştinţă noile acuzaţii în dosarul Romgaz, fostul ministru al Economiei a spus că justiţia se face doar în faţa procurorilor şi judecătorilor, nu la televizor.

Adriean Videanu_SZ

Justiţia se face în faţa procurorilor şi a instanţei, nu la televizor! Dacă procurorul vrea să vă spună mai mult, are libertatea.

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei

Videanu a stat mai puţin de o oră în biroul procurorilor pentru a aflat noile acuzaţii de complicitate la delapidare din dosarul Romgaz.

Zâmbind, Adriean Videanu a făcut astfel prima declaraţie în faţa jurnaliştilor după eliberarea sa din arest preventiv, după ce a câştigat contestaţia împotriva măsurii de arestare a DNA, în dosarul în care este acuzat alături de Alina Bica pentru ridicarea ilegală a sechestrului pe acţiunile Titan Mar.

Videanu a ajuns, astfel, la trei capete de acuzare în dosarul Romgaz – Interagro: constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Procurorii DIICOT susţin că în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, şi predecesorul său, Varujan Vosganian, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în guvern 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către suspectul Ioan Niculae. Astfel, s-a utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la gaze naturale din producţia internă, mult mai ieftine, în ciuda debitelor istorice la plata gazelor consumate pe care le avea Interagro. Procurorii au depus la dosar mai multe interceptări şi mesaje prin care rezulta înţelegerea şi influenţa pe care patronul Interagro o avea asupra ministrului Videanu, pe care-l suna la orice oră atunci când avea probleme cu conducerea Romgaz (asigurată de Marcel Piteiu).

INTERCEPTARE: Niculae  – Videanu
Ioan Niculae: Alo!
Adriean Videanu: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
Ioan Niculae: L-am dat deja.

INTERCEPTARE Videanu- Piteiu
Piteiu Marcel Adrian: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim preţul, altfel nu mai facem investiţiile.
Adriean Videanu: Vii şi….
Piteiu Marcel Adrian: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.
Adriean Videanu: Ok.
Piteiu Marcel Adrian: Ar fi un dezastru.
Adriean Videanu: Vii şi stăm de vorbă.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): N-am de unde gaze, nu mai sunt..
Adriean Videanu: Găsiţi o soluţie, cap roată, să tăiem la toţi, nu numai la unul. Vezi că… pentru unii mumă, pentru alţii ciumă.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Mumă ăia care plâng.
Adriean Videanu: Taci din gură mă, că are dreptate, mă!
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Eu nu cred, dar, mă rog…

dosar DIICOT

Videanu, “pedala” lui Niculae la ROMGAZ

Ioan Niculae: Problema care nu era rezolvată ieri nu este rezolvată nici azi şi cred că o luăm razna.
Adriean Videanu: Am vorbit personal.
Ioan Niculae: Nu mai înţeleg nimic, dar absolut nimic. Nu vor să-şi vândă gazele? Oricum îi dau în judecată.

INTERCEPTARE directori ROMGAZ

Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Nu mi se pare normal să-mi bag în faliment societăţile mele de stat, să facem economia privată înfloritoare, să exporte afară, da? Inclusiv ROMGAZUL, din luna iunie, să-ţi spună Piteiu, intră în faliment, intră pe minus.
Ioana Apan (fost consilier al ministrului Economiei): Da, de la anul, da.
Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Deocamdată, de aici, de la stat luăm banii, tată, nu de la Ioan Niculae.

Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Am luat azi dimineaţă o bătaie cu discounturile tale, că am dat drumul la două hârtii către cei care cereau discounturi şi le-am spus că nu mai am bani de discounturi. Şi m-am trezit că nu înţeleg politica guvernului, că toată lumea face eforturi să scoată România din criză… asta nu-i politică… trag de tine şi de mine.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Da, asta nu e politica guvernului.
Şerban Tudor: Nu ştiu a cui este, dar este foarte urât.Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): I-am spus şi ieri ministrului că mă bagă în faliment.
Şerban Tudor: I-am spus şi eu, dar mi-a spus că nu vă bagă, că ce ai putut până acum şi acum nu mai poţi?!

Mihaela Chiper