13.5 C
București
vineri, 23 aprilie 2021 - 2:33

Viticultorii italieni cheamă 100.000 de români la cules și sunt dispuși să le plătească testele COVID-19

Viticultorii din zona rurală a Italiei sunt disperați din cauza carantinei de 2 săptămâni instituite pentru persoanele care vin din România și Bulgaria, în perioada în care începe recoltarea. ei spun că în fiecare an, recoltarea se face cu ajutorul a peste 100.000 de români și 10.000 de cetățeni bulgari.

Conform presei din Italia, Ettore Prandini, președintele Coldiretti – Confederația Națională a Fermierilor, i-a trimis o scrisoare ministrului sănătății, Roberto Speranza, prin care îi solicită stabilirea de noi soluții pentru limitarea riscului reprezentat de coronavirus în ceea ce îi privește pe români, fără de care sezonul de recoltare în podgorii, care începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord, este compromis. Reprezentantul viticultorilor mai spune că fermierii sunt dispuși să suporte costurile testării pentru muncitorii care ar veni din România.

„Fără a aduce atingere nivelului actual de atenție pentru securitatea sănătății, cu care suntem de acord ca cetățeni și ca antreprenori, trebuie găsite soluții alternative pentru a evita compromiterea efortului depus în acest an agricol. Companiile noastre și-au arătat imediat disponibilitatea de a-și asuma toate costurile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru a le oferi posibilitatea de a participa la operațiunile de recoltare, în mod evident, în cazul unui rezultat negativ”, spune Ettore Prandini în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.

El propune adoptarea unei ordonanțe pentru simplificarea procedurilor în cazul muncitorilor agricoli.