21.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024 - 1:06
No menu items!

Vitamina C, surse şi beneficii

spot_img

Vitamina C, surse şi beneficii

Recomandată pentru beneficiile generale pentru sănătate, vitamina C (acid ascorbic) poate contribui în mod semnificativ şi la frumuseţea şi sănătatea pielii tale. Află care sunt cele mai importante beneficii oferite de vitamina C şi care sunt cele mai bune surse:

Contribuie la producţia de collagen: grăbeşte dezvoltarea celulelor şi este parţial responsabilă pentru fermitatea şi sănătatea pielii. Vitamina C este utilizată de corp în procesul de cicatrizare, dar şi la întreţinerea ligamentelor.

Are efect antioxidant:  previne apariţia arterosclerozei şi a bolilor cardiace. Antioxidanţii din vitamina C au un efect important şi în prevenirea apariţiei a diferite tipuri de cancer ce pot afecta sistemul digestiv.

Creşte imunitatea: pe lângă prevenirea infecţiilor şi a bolilor respiratorii sezoniere provocate de viruşi, vitamina C contribuie semnificativ la sănătatea oaselor şi dinţilor. Consumul zilnic de vitamina C are efect antibacterian şi efect antihistaminic.

Contribuie la sănătatea vaselor de sânge:  previne apariţia hipertensiunii arteriale şi ajută la dilatarea vaselor sanguine, prevenind astfel diverse boli şi creşterea nivelului de colesterol „rău” în artere.

Protejează pielea de radiaţiile solare: previne uzura pielii care favorizează apariţia cancerului, dar asta nu însemnă ca vitamina C poate înlocui cremele pentru protecţie solară!

Previne apariţia cataractei: deficitul de acid ascorbic a fost asociat apariţiei premature a cataractei, în timp ce consumul regulat îmbunătăţeşte circulaţia sanguină în globul ocular şi previne apariţia afecţiunii.

Asigură protecție împotriva stresului

Ajută la absorbția fierului și împreună cu acidul folic și vitamina B12 stimulează formarea globulelor roșii.

Vitamina C se găsește atât în zarzavaturi, cât și în citrice, în caise, cireșe, struguri, prune, sursa naturală principală fiind însă măceșele în care se găsește împreună cu așa numitele flavonoide care sporesc efectele acidului ascorbic. Sursele naturale importante de bioflavonoide sunt: citricele, ardeiul și coacazele negre.

C.I.