30.4 C
București
vineri, 12 august 2022 - 22:06
No menu items!

Virusul Ebola a suferit o mutaţie

spot_img

Peste 22.000 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola şi 8.795 au murit în Guineea, Sierra Leone şi Liberia

ebola

Oamenii de ştiinţă care monitorizează epidemia de Ebola în Guineea afirmă că virusul a suferit o mutaţie, iar cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franţa încearcă să determine dacă acesta a devenit mai contagios, relatează BBC News Online.

Peste 22.000 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola şi 8.795 au murit în Guineea, Sierra Leone şi Liberia. Oamenii de ştiinţă analizează sute de mostre de sânge de la pacienţi din Guineea, pentru a observa cum se modifică virusul.

„Trebuie să ştim cum se modifică virusul pentru a ţine pasul cu inamicul nostru”, a declarat doctorul Anavaj Sakuntabhai, specialist în genetică, precizând că s-au observat „câteva cazuri care nu prezentau simptome, cazuri asimptomatice”.

„În prezent nu s-au aflat prea multe în privinţa evoluţiei virusului (…)Dar s-a observat că există mutaţii”, a declarat Noel Tordo, virusolog în cadrul Institutului Pasteur, subliniind că „modul de transmitere este acelaşi”. „Trebuie evitat contactul (cu o persoană bolnavă)”, a explicat specialistul.

Cercetătorii au analizat aproximativ 20 de mostre de sânge de la bolnavi din Guineea şi urmează să mai primească alte 600 de mostre lunile următoare, pentru a afla dacă virusul Ebola a devenit mai contagios. Un studiu similar efectuat în Sierra Leone a arătat că virusul Ebola a suferit o mutaţie considerabilă în primele 24 de zile ale epidemiei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Emanuel Stan