3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 18:34
No menu items!

Virgil Popescu: Nuclearelectrica a semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4. ”În viitor vom fi o țară independentă energetic”

spot_img

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, vineri, pe pagina sa de Facebook, faptul că Nuclearelectrica a avansat Proiectul Unităților CANDU 3&4, ceea ce va permite atingerea obiectivelor energetice la Cernavodă. ”Acesta este un pas important și sunt foarte optimist că în viitor vom fi o țară independentă energetic”.

Virgil Popescu anunță în postarea sa avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4, de către Nuclearelectrica și semnarea primului contract de aceste fel cu Candu Energy, compania care a tehnologizat și reactoarele 3 și 4.

”Un nou pas important! Nuclearelectrica a anunțat avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4!

În cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu).

Mă bucur și salut semnarea primului contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităților CANDU 3&4 de la Cernavodă”, a scris virgil Popescu.

Ministrul Energiei mai spune în postarea sa, că acesta ar fi un prim pas spre independența energetică a țării noastre.

”Parteneriatul cu SUA și Canada va permite țării noastre să atingă obiectivele de decarbonare pe care și le asumă.

Acesta este un pas important și sunt foarte optimist că în viitor vom fi o țară independentă energetic.

În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară)”, a mai scris Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4.

Printre acestea, se numără actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA), actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil, documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare, reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.