9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 1:25

Virgil Popescu, explicații în Parlament în privința creșterii prețurilor la energie

spot_img

În fața unei comisii parlamentare, ministrul Energiei a prezentat motivele care au generat creșterea mare a prețului la energie electrică. În opinia sa, principalii factori sunt: piețele externe, certificatele CO2, problemele cu vântul, dar și revenirea economică ce a necesitat o creștere a cererii de electrictate și gaze. Ministrul apreciază că prețul gazelor va fi mai mic anul viitor.

„Piața românească este cuplată cu piețele europene, cu piața din Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Austria, Germania în momentul de față și va fi cuplată de luna viitoare și cu Bulgaria și cu Grecia. Vorbim de o piață cuplată, practic, aproape la nivel european. Avem capacități de interconecare, mai există în schimb gâtuiri între Austria și Ungaria, și asta face ca o parte din energia abundentă din Marea Nordului să nu poată să ajungă până în capătul rețelei, cum este România”, a adăugat ministrul, relatează MEDIAFAX.

Ministrul a apreciat că prețul gazelor va scădea anul viitor.

Ministrul Virgil Popescu a precizat și că la motivele enumerate trebuie adăugat și faptul că nu a mai fost pusă în funcțiune nici o unitate nouă de producție a energiei electrice din anul 2015, de la construirea capacităților de energie regenerabilă.

                                                                                                     C.D.