10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 10:48
No menu items!

Virgil Musta: De ce dau testele COVID rezultate fals-pozitive care cresc statisticile zilnice

spot_img

Medicul Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a comentat subiectul testelor fals-pozitive, care a inflamat destul de mult populaţia în ultima perioadă.

El explică că astfel de rezultate fals-pozitive, cum s-a întâmplat în cazul jucătorilor de la echipa de fotbal CFR Cluj, pot apărea din cauza contaminării între ele a eprubetelor sau pur şi simplu a neatenţiei personalului de la laboratoare.

„Suntem într-o situaţie dificilă din punct de vedere al pandemiei, deoarece în fiecare zi doborâm un nou record al pacienţilor infectaţi, iar acest lucru se datorează faptului că virusul se transmite în comunitate foarte uşor. A apărut o ştire în spaţiul public în care se precizează că 70% din teste pot fi false. Nu! În funcţie de echipamentele medicale care sunt folosite şi de timpul de teste, sensibilitatea şi specificitatea acestor teste este in 70% şi 90%. Asta înseamnă că poate da o eroare de 5% sau de până în 30%.

Testele, cu cât sunt mai scumpe, cu atât sunt mai performante. Exista posibilitatea ca în tehnică să se greşească sau să se contamineze eprubetele de la una de la alta pentru că tehnica este foarte dificilă şi trebuie un personal bine antrenat şi calificat. Aici intra şi situaţia de la Cluj. Nici într-un caz nu există ca teste să fie atât de rele încât să dea acele rezultate. Probabil că acolo a fost o problemă de tehnică şi trebuia ca medicul să se sesizeze. Se întâmplă să constaţi că toate probele pe care tu le-ai făcut să fie pozitive, ceea ce ca statistică este aproape imposibil. Atunci trebuie refăcute pentru că sunt mai multe locuri unde se poate greşi. De asemenea, poate fi o greşeală de transcriere. E posibil ca un angajat să fi scris la toată lumea pozitiv”, a precizat Virgil Musta pentru România TV, citat de capital.ro.

23 de persoane din cadrul CFR Cluj (jucători, antrenori şi angajaţi) au fost declaraţi pozitiv cu noul coronavirus. Ulterior, toate aceste persoaneau repetat testarea şi au obţinut cu toţii rezultate negative.

Şi ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a comentat situaţia testelor de la CFR Cluj.

„Da, există teste fals pozitive, fals negative. Lucrându-se în serie, exista şi probabilitatea ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană.

Dacă, de exemplu, reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive prima dată şi negative a doua oară. Dar orice punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii şi testele”, a transmis Nelu Tătaru la Digi 24, despre situația de la CFR Cluj.

De asemenea, acesta a adăugat că preferă, ca profesionist, să judece un caz sau un rezultat într-un context clinic şi să repete acel test „de câte ori e nevoie”.