-1.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 5:12
No menu items!

Viorica Dăncilă sesizează CCR pe tema formării completurilor de judecată de la instanța supremă

spot_img

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la un posibil conflict instituțional între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema formării completurilor de judecată, informează Antena 3.

Potrivit vechii reglementări, completele de 5 judecători sunt conduse de drept de magistraţi cu funcţii de conducere, cum ar fi preşedintele, vicepreşedinţii sau şefii de secţie. Ceilalţi patru membri şi membrii supleanţi sunt traşi la sorţi la începutul anului.

De exemplu, în cazul celor două complete care judecă dosarele penale, acestea sunt conduse de vicepreşedintele instanţei, Iulian Dragomir, şi de şefa interimara a Secţiei Penale, Sorina Mirela Popescu.

Potrivit noii reglementări, magistraţii cu funcţii de conducere nu mai sunt membri de drept în aceste complete. Toţi membrii completelor şi membrii supleanţi sunt traşi la sorţi la începutul anului.

Modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), aşa că modificările intră în vigoare abia anul viitor.

Aceasta este o parte din motivarea Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi, care a decis să nu schimbe anul acesta componenta completelor de 5 judecători.

Potrivit sursei citate, aceste complete de judecată sunt constituite “la începutul fiecărui an” şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019.

Decizia a fost luată cu opinia separată a judecătoarei Simona Nenita, în sensul că dispoziţiile legii noi sunt norme de organizare ce vizează compunerea completelor şi, în absenţa unei norme tranzitorii, sunt de imediata aplicare.

Colegiul de conducere al ICCJ este format din 12 judecători, printre aceştia fiind şi preşedintele, Cristina Tarcea, şi cei doi vicepreşedinţi, Iulian Dragomir şi Gabriela Bogasiu.

Valeriu Motoc