1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:08
No menu items!

Viorel Sergovici, acuzat de spălare de bani şi evaziune, susţine că nu a fost informat despre anchetarea sa

spot_img

Regizorul Viorel Sergovici Jr. a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului Tribunalului București, încă din 28 ianuarie 2014, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

viorel-sergovici

Cineastul Viorel Sergovici susţine că este o persoană dedicată în totalitate carierei sale, neavând nici timpul fizic şi nici energia sau cunoştinţele necesare pentru a construi circuite evazioniste sau operaţiuni complexe de spălare a banilor, după cum se afirmă în două articole publicate de Sursa Zilei.

Viorel Sergovici face chiar un calcul al propriei implicări în activitatea profesională pentru “a trage concluzia firească în ceea ce priveşte presupusa activitate” de care ar fi acuzat.

Astfel, dacă cele 67 de filme la care am lucrat au necesitat o implicare medie a mea de 2 luni pentru fiecare, aceasta înseamnă că aproximativ 11 ani am fost implicat continuu în activitatea cinematografică. Dacă luăm în calcul şi cele peste 600 de reclame unde implicarea mea medie a fost de 5 zile pentru fiecare, rezultă că mai mult de 19 ani din viaţă i-am petrecut efectiv pe platourile de filmare.

Viorel Sergovici, pentru Sursa Zilei

“De asemenea, informaţia conform căreia cea mai recentă colaborare a mea ar fi cu regizorul Jeff Burr pentru filmul Luger este neadevărată şi nedocumentată. În realitate, filmul <<Luger>> l-am produs acum 8 ani, iar de atunci am mai filmat cel puţin 25 de producţii”, mai arată Viorel Sergovici.

Regizorul Viorel Sergovici Jr., pus sub acuzare încă din 28 ianuarie 2014 pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în casa căruia au fost dispuse până acum în două rânduri percheziţii, în scopul depistării legăturilor dintre mai multe companii de producţie şi o suveică specializată în spălarea banilor anchetată de Serviciul Investigarea Fraudelor din Poliţia Capitalei şi Parchetul Tribunalului Bucureşti, a transmis redacţiei Sursa Zilei un drept la replică în care susţine exact contrariul.

Numele regizorului, de care sunt legate mai multe producţii autohtone premiate, dar şi de celebrităţi de peste ocean, figurează ca “suspect” în acelaşi dosar în care procurorii au obţinut arestarea lui Mihai Corbu (fost director Gazprom, Niş Petrol) şi arestarea la domiciliu a lui Dumitru Dragomir (pentru comisionul plătit de FRF în contractul de vânzare a dreptului de difuzare a meciurilor de fotbal către RCS-RDS).

În primul rând, trebuie menţionat că nu am fost pus sub acuzare în niciun dosar penal, astfel cum se vehiculează în cele două articole, sau cel puţin nu am fost informat până în prezent cu privire la punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva mea sau la trimiterea mea în judecată. De asemenea, nu am cunoştinţă de activităţile desfăşurate de organele de cercetare penală la data de 08.07.2014, iar cele din data de 1.04.2014 nu m-au vizat nici pe mine şi nici societăţile pe care le reprezint în calitate de administrator.

Viorel Sergovici, pentru Sursa Zilei

Prin Noul Cod de Procedură Penală, noţiunea de suspect a înlocuit-o pe cea de „învinuit”, specifică fazei de urmărire penală. Beneficiază de această calitate persoanele împotriva cărora anchetatorii au suficiente indicii şi probe cu privire la săvârşirea unei fapte penale. În cazul suspectului (calitatea regizorului Viorel Sergovici în acest dosar), articolul 10 al Noului Cod de Procedură Penală îi consfinţeşte dreptul de a fi informat şi audiat în legătură cu acuzaţiile care i se aduc, în caz contrar acesta având posibilitatea de a se plânge procurorului ierarhic superior şi instanţei de judecată. Începerea urmăririi penale “in personam” diferă însă de “punerea în mişcare a acţiunii penale”.

Întrucât a fost nominalizat pentru premiul “Cea mai bună imagine” la secţiunea lung metraj cu filmul “Aurora” de către organizatorii Premiilor Gopo din 2012, Viorel Sergovici a transmis redacţiei Sursa Zilei că autorul articolelor dă dovadă de ignoranţă în legătură cu studierea activităţii sale profesionale. Viorel Sergovici nu a produs filmul “Aurora”, ci filmul “4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”.

 Mihaela Chiper