11.8 C
București
joi, 6 mai 2021 - 10:25

Viorel Hrebenciuc şi Paltin Sturdza rămân în arest preventiv. Ioan Adam, în arest la domiciliu

Decizia pronunţată luni în cameră de consiliu nu este definitivă și poate fi contestată tot la Curtea Supremă

Hrebenciuc_ICCJ_SZ

Viorel Hrebenciuc şi Paltin Sturdza vor fi judecaţi în arest preventiv, în dosarul retrocedării ilegale de păduri, în timp ce Ioan Adam va fi eliberat din arest şi va sta în arest la domiciliu, iar Tudor Chiuariu rămâne sub control judiciar, dar poate părăsi ţara în perioadele 26-29 ianuarie, 2-3 februarie și 12-13 martie.

Decizia luată luni, în Camera de consiliu, de magistrații Curții Supreme nu este însă definitivă și poate fi atacată tot la Curtea Supremă.

Astfel, judecătorii Curții Supreme au decis luni, în dosarul retrocedării ilegale de păduri, trimis instanţei pe 22 ianuarie, menţinerea măsurii arestării preventive în cazul fostului deputat Viorel Hrebenciuc, dar și în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu şi a judecătorului Ordog Lorand Andras.

În cazul fostului deputat Ioan Adam, aflat în arest preventiv din 20 noiembrie 2014, instanţa a dispus înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data de 26 ianuarie la 24 februarie inclusiv. Ioan Adam urmează să iasă luni din arest preventiv. În timpul arestului la domiciliu, Ioan Adam trebuie să meargă la procurori sau la instanţă ori de câte ori este chemat şi are interdicţie să comunice cu ceilalţi inculpaţi şi cu martorii din dosar.

Prin aceea decizie, instanţa a menţinut măsura arestului la domiciliu pentru Andrei Hrebenciuc şi a dispus înlocuirea arestului preventiv faţă de Iosif Kadas şi a arestului la domiciliu faţă de Jănică Poenaru şi Ioan Sorin Iacob cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la 26 ianuarie la 26 martie inclusiv.

În timpul controlului judiciar, Kadas, Iacob şi Poenaru trebuie să se prezinte la procurori sau judecători ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele şi să se prezinte la Poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere sau atunci când sunt chemaţi. De asemenea, Kadas şi Poenaru au interdicţie să părăsească municipiul Braşov şi, respectiv, Bucureştiul.

De asemenea, instanţa a menţinut măsura controlului judiciar în cazul senatorului Tudor Chiuariu şi a lui Adam Crăciunescu. În cazul lui Chiuariu, instanţa a încuviinţat însă părăsirea ţării în perioadele 26-29 ianuarie, 2-3 februarie şi 12-13 martie.

Decizia instanţei urmează să fie comunicată şi Poliţiei de Frontieră, iar anchetatorii vor dispune darea inculpaţilor în consemn la punctele de trecere a frontierei.

Instanţa a stabilit pentru 17 februarie termenul de verificare din oficiu a măsurilor preventive pentru Adam, Viorel Hrebenciuc, Bengescu, Sturdza, Ordog, Andrei Hrebenciuc, aceştia urmând să fie citaţi. De asemenea, pe 17 martie vor fi verificate, din oficiu, măsurile preventive pentru Kadas, Iacob, Poenaru, Chiuariu şi Crăciunescu.

Mihaela Chiper