vineri, 23 octombrie 2020 - 0:46

Violențe înaintea meciului România-Ungaria. Ultrașii maghiari au devastat Capitala FOTOGALERIE

Programele candidaților PNL Buzău la alegerile parlamentare

Candidații organizației județene Buzău a Partidului Națio­nal Liberal au depus, ieri, la Biroul Electoral Județean, dosarele în vederea participării la alegerile parlamentare din 6...

Două localități din Cluj, la un pas de carantina totală

Autoritățile din Cluj propun intrarea în carantină a localităților Sic și Săvădisla, o decizie în acest sens urmând să fie luată joi seara, în...

Revoltă în PSD după ce fiul lui Cristian Popescu Piedone a fost impus pe listele pentru parlamentare

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, vicepreședinte al organizației județene PSD Suceava, s-a declarat revoltat de impunerea de la centru pe un loc eligibil pe...

„Este pandemia secolului. Toate sistemele medicale din lume au clacat”

Managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel, susține că pandemia va mai dura încă 2 ani, iar soluția pentru a face față crizei...

  • UPDATE

Trei suporteri ai Naționalei Ungariei au ajuns vineri la spitale din Bucureşti. În incidentele provocate de aceștia în Capitală au fost răniţi însă şi trecători.

Coordonatorul SMURD București, dr. Bogdan Oprița, a explicat că trei suporteri unguri aflaţi în apropierea Arenei Naţionale au fost duşi la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale, iar un altul, rănit în Centrul Istoric, a primit îngrijiri la faţa locului.

Potrivit lui Oprița, cei trei suporteri au fost preluaţi cu ambulanţe SMURD de pe strada Pierre de Coubertin. Aceştia au fost diagnosticaţi cu traumatisme cranio-cerebrale, fiind duşi la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Un alt suporter ungur a fost rănit în Centrul Istoric, acesta având un traumatism cranian. Un echipaj SMURD i-a acordat îngrijiri medicale la faţa locului, acesta refuzând să fie dus la spital, a mai spus medicul Bogdan Opriţa.

O femeie de 38 de ani, care se externase de la Spitalul Sfânta Maria, a fost rănită, în timpul altercaţiilor în care au fost implicaţi suporteri maghiari, aceasta fiind preluată de o ambulanţă şi dusă la Spitalul Elias. Potrivit medicilor, femeia are contuzii şi ochii iritaţi de la gazele lacrimogene.

Incidente violente în care au fost implicaţi suporteri unguri veniţi la Bucureşti pentru a asista la meciul România – Ungaria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014, au avut loc, vineri, în Centrul Istoric al Capitalei și în Gara de Nord, la faţa locului intervenind mai multe echipe de jandarmi.

Astfel, jandarmii au fost nevoiţi să recurgă la gaze lacrimogene la Gara de Nord, după o serie de incidente provocate de suporterii unguri. Fanii Naționalei Ungariei au venit la Bucureşti cu un tren cu 13 vagoane, sosit în Gara de Nord cu o întârziere de două ore.

Trenul a transportat 930 de suporteri. O parte dintre aceștia au tras semnalul de alarmă în dreptul Gării Basarab și au aruncat cu petarde, iar la sosirea în Gara de Nord au aprins numeroase torţe albe și vișinii. Au fluturat steagurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, precum şi un drapel cu harta României fără Transilvania.

Suporterii au provocat un incendiu în al doilea vagon, fiind necesară intervenţia pompierilor. În zona Gării de Nord a apărut şi un elicopter al Poliţiei.

Fanii au fost scoşi din gară în grupuri de câte 60-70 de persoane şi au fost urcaţi în zece autobuze puse la dispoziţie de organizatori, pe Calea Griviţei, pentru a se deplasa în fan-zone-ul de la Arena Naţională. Cel de-al doilea grup de suporteri care se deplasa către autobuze a aruncat cu sticle şi diverse obiecte, încercând să rupă cordonul forţelor de ordine. Jandarmii au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene şi cu obiectele din dotare.

Zece români au strigat injurii la adresa Ungariei, ei fiind luaţi de poliţiştii din zonă.

La recomandarea poliţiei, chioşcurile din zonă au fost închise.

În paralel, în Centrul Istoric al Capitalei, suporterii unguri au aruncat cu sticle şi pietre, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene pentru evacuarea acestora. În momentul în care au fost urcaţi în autobuze, unii dintre aceștia au devenit din nou violenţi, aruncând cu sticle spre jandarmi.

Tot vineri, un suporter maghiar a fost bătut de mai multe persoane în zona Unirii din Capitală, după ce a ieşit din grupul în care se afla pentru a merge la un supermarket, potrivit unor oficial ai Poliţiei Capitalei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că măsura intervenţiei oamenilor de ordine de evacuare a fanilor unguri din Centrul Vechi al Capitalei a venit în urma refuzului acestora de a părăsi locul, ei urmând să fie mutaţi în fan-zone-ul de lângă Arena Naţională.

“Suporterii maghiari aflaţi în zona Centrului Vechi s-au opus măsurii jandarmeriei de a se deplasa la fan-zone-ul amenajat lângă stadionul naţional, dorind să mai rămână în centrul istoric. O parte din ei au devenit recalcitranţi, au aruncat cu obiecte contondente către forţele de oridine, au aprins materiale pirotehnice şi s-au opus cu violenţă faţă de măsurile Jandarmeriei. Situaţia nu a scăpat niciun moment de sub control, efectivele Jandarmeriei au restabilit ordinea în zonă şi au gestionat situaţia astfel încât incidentele să nu ia amploare”, a spus Enache.

Întrebat dacă jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru îndepărtarea fanilor din Centrul Vechi, Enache a răspuns: “Avem 15 jandarmi vorbitori de limbă maghiară, care relaţionează cu ei şi le transmit recomandările Jandarmeriei. La un moment dat situaţia putea escalada şi efectivele de jandarmi au fost nevoite să folosească, conform legi, materialele din dotare. Pentru a restabili ordinea publică şi a nu fi pusă în pericol siguranţa persoanelor, colegii mei au folosit în mod justificat materialele din dotare”.

Georgian Enache a precizat că fanii care au devenit violenţi în centrul Capitalei vor fi identificaţi şi amendaţi. “Urmează ca persoanele care au recurs la gesturi de tulburare a liniştii publice să fie identificate, riscă sancţiuni contravenţionale sau pentru fapte mai grave pedepse cu închisoarea. În acest moment avem peste 1.000 de jandarmi care se ocupă de gestionarea acestui eveniment, recomandăm cetăţenilor români să nu răspundă la provocări. Colaborarea cu autorităţile maghiare a fost foarte bună, avem trei poliţişti maghiari care ne ajută în relaţionarea cu suporterii”, a mai explicat Enache.

R.D.

Fotoografii Liviu Untaru

 

Șerban Nicolae a demisionat din PSD: Am fost tras pe tușă că așa vor adversarii politici

Senatorul Șerban Nicolae a decis să demsioneze din PSD, după ce nu a fost pus pe lista pentru alegerile parlamentare. Șerban Nicolae susține că el...

CCR se pronunță azi pe conflictul dintre Parlament și Parchetul General, în cazul dosarului deschis lui Tăriceanu

Curtea Constituţională a României s-ar putea pronunţa, astăzi, pe cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta...

Guvernul face angajări, în timp ce închide locuri de muncă în mediul privat

În plină criză economică și socială, care a dus la închiderea de zecii de mii de locuri de muncă, în sistemul public angajările pe...

Statul a distribuit doar 1,6% din măștile produse de utilajul de 1 milion de euro inaugurat cu fast de Orban

Doar 60.000 măști au fost distribuite din cele produse de utilajul de 1.000.000 euro, inaugurat cu mare fast de Orban. De ce s-au livrat...

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...