4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 17:03
No menu items!

Vineri, 14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

spot_img

Tema stabilită pentru acest an este “Alimentația sănătoasă și Diabetul”

diabet2

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an pe 14 noiembrie la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Tema stabilită pentru perioada 2014-2016 este “Alimentația sănătoasă și Diabetul”, iar mesajul transmis către diabetici este de a începe ziua cu un mic dejun sănătos, ajutând astfel atât la prevenirea diabetului. Unul dintre mesajele transmise este “ce facem astăzi poate schimba ziua de mâine“.

Evenimentele desfășurate în această zi includ: conferințe, ateliere și seminarii pentru profesioniștii din domeniu, programe de radio și de televiziune, distribuirea de materiale informative pentru a încuraja efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat.

Totodată, în cadrul acestui eveniment mai sunt organizate: manifestări sportive şi expoziții. Culoarea simbolică a acestei zile este albastru, iar numeroase clădiri importante sunt iluminate în această culoare. Oamenii se îmbracă sau poartă un obiect albastru, iar logo-ul este un cerc albastru.

Numărul diabeticilor, la nivel mondial, era de 382 de milioane în 2013 și se estimează că va ajunge, la 600 de milioane, în 2035. La nivelul anului 2013, peste 79.000 de copii au dezvoltat diabetul zaharat de tip 1, iar peste 21 de milioane de nou-născuți au fost afectați de diabet în timpul sarcinii.

Conform unui studiu efectuat în mai 2013 de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, numărul diabeticilor din țară a crescut cu 30% în ultimii doi ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecțiune au peste 45 de ani.