14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 21:25

Vin primii refugiați în România

spot_img

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că România se pregăteşte pentru primirea refugiaţilor care vor fi repartizaţi ţării noastre conform cotei obligatorii. Aceștia vor ajunge pe teritoriul nostru până la sfârștiul acestui an, acordând un ajutor Serbiei.

Premierul a precizat, luni seară, la B1 Tv, că primii refugiați sunt aşteptaţi „în perioada următoare”, fiind posibil ca până la sfârşitul anului să ajungă în România familii de refugiaţi. Victor Ponta a subliniat că nu există o dată anume când va începe efectiv transferul imigranţilor. „Încă nu avem aceste date, e posibil ca, până la sfârşitul anului, un număr de familii să intre în ţară”, a spus premierul, amintind că, în România, s-au făcut două tabere pentru refugiaţi în județul Timiş şi „se caută facilităţi”, principala problemă fiind că aceştia trebuie integraţi.

Avem două tabere în Timiş pentru refugiaţii ce vor veni prin cotă. Am căutat facilităţi de cazare. Problema e că, dacă primesc statutul de refugiaţi, ei sunt cetăţeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest, au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i ţin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la şcoală, practic nu au fişe şcolare, teroretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-şi deschidă cont în bancă

Victor Ponta

În aceeași ordine de idei, premierul a precizat că „cea mai mare greşeală” ar fi ca refugiaţii să fie ţinuţi în tabere permanente. „Cea mai mare greşeală e să-i ţii în tabere permanente. Nu au condiţii, cheltuielile sunt foarte mari. Acum ne-am dat seama că din 2006 noi alocăm 3 lei pe zi şi 60 de bani de cheltuială. E jenant şi ruşinos. Problema e să încerci să-i integrezi, să-i ajuţi să-şi găsească o locuinţă. Pe hârtie avem multe, în realitate nu avem această experienţă şi această cultură”, a precizat Ponta.

Şeful Guvernului a vorbit şi despre trierea refugiaţilor, despre care a spus că se face, potrivit acordurilor internaţionale, de către autorităţile din prima ţară în care aceştia ajung, însă şi România va avea un cuvânt de spus în privinţa celor care vor fi repartizaţi ţării noastre.

Avem un cuvânt de spus: participăm cu nişte criterii. Vreau să fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, să ne ducem noi să spunem cine e creştin, cine e musulman, cine e budist. Se pune doar problema de a fi din ţări care într-adevăr sunt în conflict – Siria, Irak, Afghanistan – şi se pune problema de a avea familii

Victor Ponta

Prim-ministrul a precizat că statul român va acorda un ajutor Serbiei pentru gestionarea crizei refugiaţilor. „Cred că poimâine (miercuri n.r.) o să dăm un ajutor. Ne-au cerut vecinii noştri sârbi un ajutor. O parte (dintre refugiaţi n.r.) sunt în Serbia, o parte sunt la graniţa Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabără de câteva zeci de mii de oameni pe care turcii nu îi lasă să plece. O parte au trecut Croaţia mai departe şi cei mai mulţi s-au dus în Suedia, Germania, Austria”, a arătat premierul.

Valeriu Motoc