22.3 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 21:16
No menu items!

Viktor Orban sfidează mandatul de arestare emis CPI: Ungaria nu îl va aresta pe Putin

spot_img

Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra în ţară, a anunțat, joi, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, adăugând că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, în ciuda faptului că pe numele liderului rus există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, relatează Reuters.

Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat, într-un briefing de presă, că Statutul de la Roma nu a fost integrat în sistemul juridic maghiar. „Trebuie să ne referim la legea ungară şi pe baza acesteia, nu-l putem aresta pe preşedintele rus, deoarece statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a declarat Gulyas.

El a mai spus că guvernul de la Budapesta „nu şi-a format o poziţie” cu privire la mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

„Aceste decizii nu sunt cele mai fericite, deoarece duc lucrurile spre o escaladare şi mai mare şi nu spre pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat Gulyas.

Ungaria a semnat şi ratificat Statutul de la Roma care a creat Curtea Penală Internaţională (CPI). CPI a emis la 17 martie un mandat de arestare prin care îl acuză pe Vladimir Putin de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. CPI a declarat că există motive rezonabile pentru a crede că Putin are o răspundere penală individuală în acest caz.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este perceput drept liderul din UE cel mai apropiat de Vladimir Putin şi a îngreunat de mai multe ori adoptarea sancţiunilor europene împotriva Rusiei, în condiţiile în care ţara sa este încă puternic dependentă de Moscova în materie de energie.

                                                                                                             Adina Silav