15.2 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 20:58

Viktor Orban către sistemul bancar: Vă reducem taxele dacă dați drumul la creditare

spot_img

Premierul Ungariei continuă să joace tare în relația cu reprezentanții capitalului străin

orban1

Ungaria este pe cale de a-și recăpăta statutul de destinație de investiții (investment grade), printr-o serie de măsuri economice, inclusiv o înțelegere cu sectorul bancar, prin care statul promite scăderea taxelor, în schimbul repornirii creditării, a declarat prim-ministrul Viktor Orban, într-un interviu pentru Bloomberg.

În ultimii ani, Ungaria a pornit o ofensivă împotriva sistemului bancar, dominat de capitalul străin, prin obligarea băncilor de a returna comisioanele luate ilegal, prin reducerea creditelor în alte valute, prin achiziția de către stat a unor bănci străine și prin suprataxare. În prezent, proporția capitalului străin în sistemul bancar din Ungaria depășește 50%, iar în România este de 75%.

”Suntem în discuții cu industria bancară pentru a normaliza taxa bancară, pentru că este extraordinar de mare în Ungaria. Aceasta poate fi posibil în 2016 sau 2017, dacă ajungem la un acord bun, iar șansele sunt mai mari decât oricând din 2010, când am venit la putere. Este un pachet din două părți. Una presupune reducerea poverii pe industria bancară, alta presupune creșterea capacității de creditare. Dacă există creditare, taxa poate fi mai mică. Asta nu se poate întâmpla în 2015, dar după 2015 pot să mi-o imaginez”, a declarat Orban.