5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 5:52

Viktor Orban a câștigat al treilea mandat consecutiv de premier al Ungariei

spot_img

Partidul FIDESZ, condus de Viktor Orban, a câștigat clar alegerile de duminică din Ungaria, având șansa de a guverna cu o majoritate de cel puțin două treimi din Parlament, de a-și consolida puterea prin modificări constituționale și de a continua politica de contestare a Uniunii Europene.

Formațiunea de dreapta a câștigat aproximativ 49% din votul popular, însă va avea cel puțin două treimi din mandate, prin votul uninominal. Potrivit rezultatelor preliminare anunţate de autoritatea electorală naţională, FIDESZ va avea 133 de mandate parlamentare din cele 199.

”Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie. Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria”, a afirmat Orban duminică seară, în fața susținătorilor, păstrând discursul anti-imigrație, pe care s-a bazat campania sa.
Premierul le-a mulţumit liderilor din Polonia care l-au susţinut, iar primele felicitări pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, de extremă dreaptă.

Pe locul al doilea în alegeri s-a plasat partidul de extremă dreapta Jobbik, care va ocupa 26 de locuri în viitorul parlament ungar, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, cu 20. Liderii ambelor formaţiuni – Gabor Vona, respectiv Gyula Molnar – şi-au anunţat demisiile.

FIDESZ a câștigat cele mai multe mandate în mediul rural și în orașele de provincie, iar partidele de opoziție au câștigat cel mai mult în Budapesta.

FIDESZ a pierdut însă o mare parte din voturile tinerilor. Este de așteptat ca Orban să introduce în noul guvern mulți tineri, pentru a gestiona această problemă.

V.B.