30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:16
No menu items!

Viktor Orban: „SUA supun Ungaria unei puternice presiuni” pentru că se tem de „apropierea ei de Rusia”

spot_img

Iritarea SUA ar fi direct legată de susținerea de către Budapesta a proiectului gazoductului South Stream, al companiei ruse de gaze Gazprom (Viktor Orban)

 viktor-orban

SUA fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperării sale cu Rusia în chestiuni de energie, a declarat liderul ungar Viktor Orban în prima sa declarație pe această temă, conform informațiilor difuzate vineri de media, relatează AFP.

„SUA supun Ungaria unei puternice presiuni” pentru că se tem de „apropierea ei de Rusia”, a dat el asigurări joi seară, la finalul unei întrevederi care a avut loc la Munchen cu Horst Seehofer, șeful guvernului regional din Bavaria.

Orban a subliniat că politica sa „nu este prorusă, ci proungară”. Alegerile energetice ale Ungariei, a completat el, nu vizează decât „întărirea competitivității economice”, „reducându-și dependența”.

Premierul conservator, acuzat de derivă autoritară de criticii săi în Ungaria și în străinătate, nu a făcut până în prezent comentarii cu referire la reproșurile aduse de Washington încă de la sfârșitul acestei veri.

În septembrie, președintele Barack Obama a numit Ungaria printre țările unde există „o amenințare împotriva societății civile”, iar în ultimele săptămâni, diplomația americană a deplâns „evoluția negativă” a acestei țări și i-a declarat indezirabili în SUA pe șase responsabili unguri suspectați de corupție, printre care și directoarea fiscului.

Potrivit lui Viktor Orban, iritarea SUA ar fi direct legată de susținerea de către Budapesta a proiectului gazoductului South Stream, al companiei ruse de gaze Gazprom.

South Stream ar urma să aprovizioneze Europa cu gaz rusesc ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de UE în cadrul sancțiunilor care vizează Moscova în urma conflictului său cu Kievul, sancțiuni calificate de Ungaria drept „contraproductive”.

Washingtonul reproșează de asemenea Ungariei, susține Viktor Orban, finanțarea printr-un credit rus al extinderii unicei centrale nucleare ungare.