22.7 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 8:25
No menu items!

Viktor Ianukovici se va întâlni vineri cu Vladimir Putin la Soci

spot_img

 ianukovici - putin

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin vineri, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, informează AFP.

Ianukovici „va fi la Soci şi se vor întâlni„, a declarat pentru AFP Dmitri Peskov, adăugând că „Va fi o întâlnire (cu președintele Ianukovici), într-un format sau altul, așa cum va fi și cu mulți alți lideri care vor veni la deschiderea Olimpiadei”.

Anterior, ministrul de externe ucrainean în exercițiu Leonid Kojara a declarat că președintele Ianukovici intenționează să viziteze orașul Soci, cu prilejul Jocurilor Olimpice, fără a menționa o întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin. Ulterior, s-a anunțat că Viktor Ianukovici speră să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin cu ocazia vizitei sale la Soci.

Într-o declarație pentru AFP, Dmitri Peskov a afirmat că cei doi președinți vor discuta probleme legate de ‘relațiile bilaterale’.

Între timp, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, este aşteptată miercuri la Kiev pentru discuţii cu preşedintele Viktor Ianukovici.

Întâlnirea Putin-Ianukovici de vineri de la Soci intervine pe fondul gravei crize politice cu care Ucraina se confruntă de mai bine de două luni ca urmare a refuzului Kievului de a continua procesul de apropiere față de UE, fosta republică sovietică preferând în schimb o apropiere de Rusia.

Totodată, Rusia a acuzat ţările occidentale că au făcut presiuni economice asupra autorităţilor ucrainene pentru a le convinge să se apropie de Uniunea Europeană.

Ultima întâlnire între președinții Vladimir Putin și Viktor Ianukovici a avut loc în luna decembrie la Moscova când, în prezența lor, au fost semnate mai multe acorduri prin care Rusia se angaja, între altele, să acorde Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari și să reducă prețul la gazele naturale ruse. Însă, după demisia cabinetului condus de Mikola Azarov, președintele Putin a anunțat că aceste angajamente vor fi îndeplinite numai după formarea unui nou guvern la Kiev.

Întâlnirea preşedintelui Viktor Ianukovici cu omologul său rus va avea loc în condiţiile în care europenii şi americanii iau în calcul acordarea unui ajutor fnanciar pentru Ucraina.

C.A.