joi, 22 octombrie 2020 - 13:04

Viituri la Galați: Nouă morți, peste 700 de case inundate UPDATE

CCR se pronunță azi pe conflictul dintre Parlament și Parchetul General, în cazul dosarului deschis lui Tăriceanu

Curtea Constituţională a României s-ar putea pronunţa, astăzi, pe cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta...

Guvernul face angajări, în timp ce închide locuri de muncă în mediul privat

În plină criză economică și socială, care a dus la închiderea de zecii de mii de locuri de muncă, în sistemul public angajările pe...

Statul a distribuit doar 1,6% din măștile produse de utilajul de 1 milion de euro inaugurat cu fast de Orban

Doar 60.000 măști au fost distribuite din cele produse de utilajul de 1.000.000 euro, inaugurat cu mare fast de Orban. De ce s-au livrat...

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...

  • UPDATE

“Bilanțul” negru al viiturilor produse, în noaptea de miercuri spre joi, la Galați a ajuns la nouă morți, potrivit ultimelor raportări ale autorităților locale.

  • UPDATE

Opt persoane şi-au pierdut viaţa, iar alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, potrivit ultimelor raportări ale autorităților locale.

“Se pare că sunt opt morţi – şase persoane înecate şi două persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoană este dată dispărută”, a spus preşedintele Consiliului Județean Galaţi, Nicolae Bacalbașa, în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern şi condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Datele cu privire la numărul victimelor inundaţiilor se schimbă de la o oră la alta, potrivit autorităţilor, astfel că, iniţial, erau raportate de către Prefectură şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă patru persoane decedate şi o persoană dispărută.

  • UPDATE

Secretarul de stat Cătălin Chiper merge, joi, cu un elicopter MAI, în judeţul Galaţi, unde şapte persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, alta este dată dispărută, iar sute de oameni au fost evacuaţi.

Cătălin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, va fi însoţit de şeful IGSU, Ion Burlui, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Potrivit MAI, în noaptea de miercuri spre joi, peste 350 de echipaje ale pompierilor, jandarmeriei şi poliţiei au intervenit în 12 localităţi. Echipele de intervenţie au salvat 45 de persoane, dintre care 24 de persoane în comuna Costache Negri, 14 în localitatea Cuca şi alte şapte în Cudalbi.

Totodată, au fost evacuat peste 330 de persoane din zonele afectate de inundaţii. Alături de acestea au fost salvate şi apoi evacuate peste 120 de animale din gospodăriile situate în localitatea gălăţeană Griviţa, a precizat MAI.

  • UPDATE

Comandamentul pentru situaţii de urgenţă a fost convocat la ora 11.30, la Palatul Victoria.

“Având în vedere precipitaţiile abundente căzute în ultimele ore în judeţul Galaţi precum şi prognoza meteo pentru orele următoare, primul-ministru Victor Ponta a convocat un comandament pentru situaţii de urgenţă la Palatul Victoria”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Comandamentul va fi coordonat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, alături de care se va afla şi ministrul afacerilor interne, Radu Stroe.

Șase persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa, iar trei sunt date dispărute, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 18 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi.

În unele zone din judeţ, cantităţile de precipitaţii au fost de 110 litri/metru pătrat, formându-se viituri pe versanţi.

“Au fost cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor Suhu şi Geru. Viiturile au făcut cel puțin patru victime. În localitatea Cuca, doi bărbaţi cu vârste de 62, respectiv 85 de ani au murit înecaţi, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură. De asemenea, o persoană este dată dispărută în localitatea Griviţa”, a declarat, joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.

Potrivit acesteia, au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini.

Conform raportărilor de la Prefectura Galaţi, cele mai mari pagube sunt în comuna Cudalbi, unde 500 case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri. În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. În această localitate două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afcectate.

Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni.

Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi Eugen Chiriţă a declarat, la rândul său, că în urma ploilor torenţiale circulaţia a fost parţial blocată pe DN 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea, dar şi pe DJ242, între localităţile Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar între Măstăcani şi Fârţăneşti din cauza terasamentul căii ferate, afectat de aluviuni pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

În acţiunea de salvare a oamenilor ale căror gospodării au fost inundate au fost implicaţi 80 de pompieri 90 militari şi 26 jandarmi din judeţul Galaţi.

Vom reveni cu detalii.

Județul cel mai afectat de COVID suspendă testările PCR, în plină explozie de infectări

În plină explozie a infectărilor cu noul coronavirus în România, conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba a suspendat recoltările pentru testele COVID, de miercuri...

Mutările ofițerilor incomozi continuă în Poliția Română

Revolta polițiștilor cinstiți a atins noi cote, marți, când Șeful Poliției din Centrul Vechi al Capitalei, numit în funcție în urma unui concurs, a...

Medicii încep să se revolte față de autoritățile incompetente. Protest extrem în Spania, cu medici dezbrăcați

Haosul din sistemul de sănătate și din administrația publică centrală nu este prezent doar în România, ci și în state europene mult mai dezvoltate,...

Actorul Florin Zamfirescu: Suntem conduși de niște tiriplici infantili, care ne țin la pușcărie, dar nu amână alegerile

Actorul Florin Zamfirescu este nemulţumit de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus şi declară că actualii conducători sunt nişte copii...

Conflict deschis între USR și PNL pe seama alegerii lui Florin Iordache șef al Consiliului Legislativ

Deși au mers umăr la umăr la alegerilor locale, USR și PNL continuă disensiunile, lansând reciproc atacuri dure după alegerea lui Florin Iordache șef...