1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 12:47
No menu items!

Viitorul Nabucco, dezbătut marți la București. Consiliul European trebuie să ia notă de potențialul mai extins al proiectului

spot_img

Viitorul Nabucco, dezbătut marți la București. Consiliul European trebuie să ia notă de potențialul mai extins al proiectului

Guvernele Austriei, Ungariei, României, Bulgariei și Turciei au subliniat marți potențialul Nabucco de a alimenta piețele de energie din Balcanii de Vest și din țările Grupului de la Vișegrad (Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria) într-o declarație comună adoptată la cea de-a cincea reuniune a Comitetului Nabucco, desfășurată la București.

Guvernele au reiterat angajamentul de a se implica în dezvoltarea interconexiunilor de gaz necesare pentru ca Nabucco să aprovizioneze și țările din Europa Sudică și Central-Nordică.

Statele-părți solicită Consiliului European, care se va întruni la 22 Mai, să abordeze chestiunea  finalizării Pieței Interne a Energiei, să ia notă de potențialul mai extins al Nabucco de a oferi acces către noi surse de gaze, pentru a promova creșterea economică și concurența la nivel european.  Statele-părți s-au adresat și Comisiei Europene pentru ca aceasta  să acorde în continuare proiectului  asistența tehnică și de reglementare necesară.

În acest moment, statele-părți au un cadru profesionist pus la dispoziție de Comitetul Nabucco pentru a finaliza instrumentele de taxare sau acordurile necesare, conform legislației lor interne.

“Investitorii au nevoie de predictibilitate și stabilitate atunci când este vorba despre fluxul de numerar al unui proiect. Avem acum acest cadru, mulțumită recomandărilor Sub-comitetului Nabucco privind Taxarea”, a declarat Frank Siebert, directorul financiar al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.

Declarația evidențiază complementaritatea dintre proiectele Nabucco și TANAP (Conducta Trans-Anatoliană)  și a salutat progresele făcute în realizarea TANAP de către autoritățile turce și azere. Delegațiile ambelor țări au fost prezente la întâlnirea găzduită de Guvernul României. Nabucco a încheiat recent un Memorandum de Înțelegere cu TANAP, pentru a asigura cooperarea eficientă în realizarea ambelor proiecte.

“Bulgaria a devenit cea de-a doua țară care acordă autorizația de mediu necesară construirii Nabucco, am lansat faza de înscriere în procesul Open Season, cu un nivel de interes care a depășit așteptările. Autoritățile naționale de reglementare au acordat Nabucco prelungirea derogărilor de la Legislatia UE privind accesul terților, în conformitate cu estimările privind calendarul de livrări de gaze din zăcământul Sah Deniz”, a declarat Reinhard Mitschek,  director general al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.

Potrivit lui Mitschek, Nabucco este cea mai scurtă cale către piețele din Europa de Sud-Est și rămâne cea mai bună opțiune pentru deschiderea Coridorului Sudic de Gaze.

Vlad Bârleanu