15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 14:00
No menu items!

Viitorul șef al NSA vrea să mențină colectarea datelor telefonice

spot_img

Michael Rogers

Candidatul ales de Barack Obama pentru conducerea Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) a declarat marți că dorește mai multă „transparență” în acțiunile agenției americane de informații, însă a estimat ca fiind „vitală” continuarea strângerii datelor telefonice, relatează AFP.

Dacă va fi confirmat de Senatul american, viceamiralul Michael Rogers îl va înlocui pe generalul Keith Alexander, care se retrage din activitate în momentul în care NSA se află în centrul unui scandal privind amploarea programelor sale de colectare a informațiilor despre viața privată a americanilor, practici dezvăluite de fostul colaborator NSA Edward Snowden.

În cadrul unei audieri în Comisia pentru apărare din Senat, viceamiralul Rogers a spus că dorește să pună accent pe „transparență” în activitatea agenției. Totuși, el pledat totodată pentru menținerea posibilității ca serviciile de informații să obțină metadatele apelurilor telefonice, cum ar fi numărul apelat și durata convorbirii.

„Este vital să putem fi în măsură să examinăm rapid conexiunile telefonice legate de teroriști, cu scopul de a stabili dacă există vreo rețea”, a precizat viceamiralul american.

Strângerea metadatelor de către NSA a provocat critici din partea populației americane și a unora dintre aliații Statelor Unite. În fața acestor critici, președintele Barack Obama a anunțat în luna ianuarie că intenționează să încadreze mai bine puterile agenției.

C.A.