13.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 11:45

Vienna Institute: Prognoză de creștere cu 2-3% a PIB-ului pentru economiile din regiune, riscuri majore dinspre Ucraina

spot_img

Statele Europei Centrale și de Sud-Est își vor accelera creșterea economică la un ritm mediu de 2-3% în perioada 2014-2016, pe fondul revenirii investițiilor publice, potrivit unui studiu publicat joi de Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW).

Prognoza pentru creșterea economică din România este de 2,4% pentru 2014, 2,7 pentru 2015 și 3% pentru 2016.

”În timpul crizei economice, investițiile publice au fost reduse drastic. Totuși, în vremuri de incertitudine extremă, sectorul privat ezită să investească. De aceea, sectorul public trebuie să preia inițiativa. Se pare că a sosit vremea pentru acțiune”, potrivit raportului citat.

Această tendință s-a observat mai ales la membrii UE, care fac eforturi pentru a-și îmbunătăți rata de absorbție pentru fondurile europene alocate prin bugetul 2007-2013 și care pot fi atrase până în 2015.

În analiza sa, WIIW a luat în calcul banii din cofinanțare de la statele respective, proiectele de infrastructură în transporturi și din domeniul energiei.

De asemenea, accelerarea economică în regiune ar putea fi ajutată de reluarea creșterii în Zona Euro – principalul partener comercial. Încurajarea industriilor exportatoare din zonă va crește acumularea de capital, va elimina pericolul deflației și va reduce șomajul pe termen mediu.

”Există și riscuri mari de scădere, printre care efectele posibile ale conflictului Rusia-Ucraina. În particular, întreruperea livrărilor de energie, embargourile comerciale potențiale sau riscurile de creștere a dobânzilor. Toate acestea ar putea influența în mod negativ creșterea bazată pe investiții din Europa Centrală și de Sud-Est”, se afirmă în raport.

Prognoza pentru creșterea PIB-ului în regiune:

 tabel wiiw

Notă: NMS = noile state membre ale UE

Vlad Bârleanu