27.2 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 10:52
No menu items!

VIDEO/ Ziua 27 de război. Rușii bombardează puternic orașul Odesa, aflat la granița cu România. Mii de clădiri, distruse în Ucraina

spot_img

Război în Ucraina, ziua 27. Rusia intensifică atacurile asupra Kievului dar și a marilor orașe. Mariupol și Odesa sunt bombardate fără încetare. La Kiev se impune o nouă restricție de circulație, iar armata ucraineană se așteaptă la un nou asediu din partea rușilor. Zelenski insistă asupra unei întâlniri directe cu Vladimir Putin.

Forțele armate ruse bombardează acum portul Odesa, aflat aproape de granița cu România. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu mai multe explozii care au avut loc în largul Mării Negre, foarte aproape de port.

Proiectilele lansate de ruși de pe mare, în jurul orei 6.00, au lovit inclusiv un cartier de case din Odesa. 

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, din 24 februarie 651 de clădiri rezidențiale au fost complet distruse în Ucraina, iar aproximativ 3.780 de case au fost parțial distruse.

Acestea sunt doar clădirile care sunt cunoscute în prezent, în timp ce un bilanț al victimelor umane este imposibil de făcut.

Armata ucraineană a recuperat orașul Makariv

După mai multe zile de lupte, forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Makariv, situat la 50 de kilometri vest de Kiev, au anunțat, marți, Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook, transmite CNN.

„Steagul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makariv”, în timp ce rușii se retrăgeau, se arată în postare.

Informațiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

Makariv suferise pagube semnificative în urma atacurilor aeriene rusești. CNN a verificat autenticitatea fotografiilor postate pe rețelele de socializare la 12 martie, care arătau pagube majore la complexuri de apartamente, școli și o unitate medicală.

Zelenski insistă să se întâlnească cu Putin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă cu privire la necesitatea unei „întâlniri”, „sub orice formă ar fi”, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru „a opri războiul” din Ucraina.

„Cred că fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin la ce sunt dispuşi ei (ruşii) pentru a opri războiul”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Suspilne, media regională de stat ucraineană, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski, pentru care, după cum a subliniat recent, „fără negocieri, războiul nu va fi oprit”, s-a pronunţat în repetate rânduri pentru o întâlnire la vârf cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, dar apelul său de luni este deosebit de insistent.

Mai multe runde de discuţii au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă între delegaţiile rusă şi ucraineană de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

                                                                                                                  Adina  Silav

SURSA FOTO: NEXTA