13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 2:02
No menu items!

VIDEO Urșii au devastat un cimitir în Harghita. Autoritățile, apel disperat către ministrul Mediului:”Ajung să ne mănânce”

spot_img

În localitatea Atid din județul Harghita, urșii sunt tot mai prezenți. Pe străzi, în grădinile oamenilor, iar cel mai recent în cimitir. O localnică a găsit luni dimineața mormântul unei rude decedate devastat. Autoritățile spun că situația a scăpat de sub control și cer măsuri imediate guvernanților.

Primarul comunei Atid, Szilveszter Attila, a anunţat luni, într-o înregistrare video, că un urs a produs stricăciuni în cimitir şi că oamenii au ajuns la capătul răbdării. Le este teamă să iasă din case, le este teamă să meragă în cimitir ca să aprindă o lumânare de teama urșilor.

„E foarte trist. Deja am ajuns cu problema urşilor că intră în grădină, intră la morminte. Uitaţi, dărâmă morminte, sapă la mormânt. Aceasta se numeşte profanarea mormintelor. Nu se acceptă aşa ceva. Nu mai pot să stea în pădure că-s atâţia de mulţi”, a spus Szilveszter Attila, într-o înregistrare făcută în cimitir şi postată pe pagina de socializare a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, scrie Agerpres.

Primarul face un apel pentru a se lua măsuri responsabile de rezolvare a acestei probleme.

„Eu vă rog pe toată lumea care e competentă în sensul acesta: Ministerul Mediului, asociaţia vânătorilor, pe toată lumea cine-i competent, să facem ceva acum, nu numai să vorbim. Vă rog şi pe verzii (ONG-urile de mediu – n.r.), uitaţi-vă oameni, deja am ajuns la punctul culminant. Au ajuns oamenii la punctul maxim de răbdare. Nu se mai poate. Gata, s-a terminat cu asta. Dacă lăsăm tot aşa, ajungem să ne mănânce urşii. Vă rog să luaţi măsurile cele mai dure, cele mai bune, cele mai responsabile în sensul acesta”, a mai spus Szilveszter Attila.

Preşedintele Consiliului Județean Harghita a scris pe pagina de facebook că Mai multe sute persoane vor protesta în mai multe locații din București, marți 29 iunie, pentru a susține „protecţia vieţii umane dar şi a speciei de urs cu măsuri care să genereze un echilibru între om şi natură!”, scrie preşedintele CJ Harghita, pe pagina de Facebook.