7.2 C
București
marți, 27 februarie 2024 - 2:30
No menu items!

VIDEO. Ucraina dezvăluie ajutorul primit de la România

spot_img

România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, spune Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, care a publicat un videoclip de mulţumire la adresa României.

România nu a dezvăluit public niciodată ce ajutor militar a trimis Ucrainei în cei aproape doi ani de război declanșat de Rusia, ceea ce a dat naştere unor controverse și speculații.

În schimb, Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, a dezvăluit că România a trimis 15 pachete de ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16.

„Nu doar graniţa comună, ci şi istoria comună dintre România şi Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viaţă. Le mulţumim prietenilor noştri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei”, este mesajul postat de Stratcom Center pe X.

„Ucraina vă va susţine întotdeauna”, le promit românilor ucrainenii.

În videoclipul care însoţeşte mesajul sunt imagini de la demonstraţii pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna. Acestea alternează cu „cartoane” pe care scrie în limba engleză: „România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult”, „România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar”, „Ne va antrena piloţii pe noile avioane F-16”. Sunt prezentate, de asemenea, imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete antiariene. Clipul are ca fundal sonor melodia patriotică ”Trăiască România”. Apar, de asemenea, imagini din februarie 2024 cu refugiaţi, Stratcom reamintind: „România a găzduit zeci de mii de refugiaţi”.

„Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulţumesc, România”, se spune în mesajul de final al videoclipului.

Pe rețelele sociale au apărut încă din luna august 2022 imagini  cu militari ucraineni care folosesc muniție de artilerie produsă în România. Mai exact, muniția consta din obuze de calibrul 122 mm, produse de compania națională Romarm în 2022 și folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika, aflate în prezent în dotarea armatei ucrainene.

                                                                                                         Adina Bucur Silav