28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:40
No menu items!

UPDATE. VIDEO.Bilanţul victimelor creşte la 18 morţi. Reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU, după atacul de la centrul comercial din Kremenciuk

spot_img

UPDATE. ”Optspreze morţi… (Transmit) condoleanţele mele sincere familiilor şi rudelor. Salvatori continuă să acţioneze”, a anunţat, marţi, şeful interimar al administraţiei regionale Poltava, Dmitri Lunin, referindu-se la bombardamentul de la Kremenciug, un oraş situat la 330 kilometri sud-est de Kiev şi la peste 200 de kilometri de front.

Știrea inițială

Ucraina a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cele mai recente bombardamente ruseşti împotriva unor ţinte civile, reuniune care va avea loc marţi. Potrivit ultimelor informații transmise de șeful serviciilor de urgență ucrainene, 16 oameni au murit și 59 au fost răniți în urma atacului cu rachete de la centrul comercial din Kremenciuk.

Conform anunţului făcut de preşedinţia albaneză a Consiliului de Securitate al ONU, atacul cu rachetă de luni asupra centrului comercial din oraşul Kremenciuk „va fi subiectul principal” al acestei sesiuni, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice albaneze.

Bilanţul victimelor în urma atacului cu rachete al forţelor ruse a crescut. Potrivit informațiilor transmise marți de șeful serviciilor de urgență ucrainene, 16 oameni au murit și 59 au fost răniți.

„La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare”, a anunţat pe Telegram Serghii Kruk.

Echipajele de intervenţie se concentrează în principal pe „salvare, îndepărtarea dărâmăturilor şi stingerea incendiului”, potrivit sursei citate. Serghii Kruk a adăugat că „toate echipele de intervenţie lucrează în mod intens” iar activitatea „va continua 24 de ore din 24”.

„Vreau să insist din nou: nu ignoraţi raidurile aeriene!” a avertizat şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.

„Atacul rusesc asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai sfidătoare acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane se aflau în interiorul clădirii, dar „mulţi oameni au reuşit să iasă”.

„Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ”, a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un „atac calculat”.

Potrivit preşedintelui ucrainean, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi „pierderile umane ar putea fi importante” după ce, în urma atacului, un incendiu a izbucnit pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, mallul a fost lovit de rachete antinavă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22 din regiunea Kursk situată pe teritoriul Rusiei.

„Atacul cu rachete asupra Kremenciuk a lovit un loc aglomerat care nu are nicio legătură cu ostilităţile”, a reacţionat pe Facebook Vitali Maleţski, primarul oraşului.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat pe Twitter un apel către susţinătorii externi ai Kievului pentru a furniza mai multe arme grele şi pentru a impune sancţiuni suplimentare Rusiei.

Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, a asigurat pe Facebook că „lumea va cere socoteală Kremlinului pentru atrocităţile sale din Ucraina”.

G7 califică drept abominabil atacul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk

Liderii G7 au calificat luni drept un „atac abominabil” şi o „crimă de război” bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk

„Atacuri fără discernământ la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război”, au spus liderii reuniţi în cadrul summitului G7 găzduit într-un castel din Alpii bavarezi din sudul Germaniei într-o declaraţie care „condamnă solemn atacul odios” şi asigură că Vladimir Putin va trebui să „dea socoteală”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o „oroare absolută” după atacul din Kremenciuk şi a cerut poporului rus să „privească adevărul în faţă” într-o postare pe Twitter însoţită de o înregistrare video cu mallul cuprins de flăcări.

„Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie”, a adăugat preşedintele francez, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.

Lumea este „îngrozită” de acest atac,”cea mai recentă dintr-o serie de atrocităţi”, a declarat la rîndul său secretarul de stat american Antony Blinken.

                                                                                                                   Adina Silav

SURSA FOTO: Nexta