18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 2:40
No menu items!

VIDEO. Trupele rusești au şters de pe faţa pământului localitatea Peski. Imagini din dronă cu atacul

spot_img

Anton Gerashchenko, consilierul ministrului ucrainean de interne, a postat pe contul său de Twitter imagini cu lansatorul de rachete incendiare, cea mai distrugătoare armă a Rusiei, care bombardează satul Peski în regiunea Donețk.

Convenția de la Geneva interzice utilizarea armelor termobarice în apropierea așezărilor populației.

Imaginile au fost surprinse cu drona și arată atacul forțelor rusești asupra pozițiile ucrainene din Peski.

Oficialul ucrainean își încheie postarea pe Twitter, menționând că  ”Avem nevoie de mai multă artilerie pentru a lupta împotriva Rusiei teroriste”.

TOS-1 MLRS este cea mai letală armă non-nucleară a Rusiei: „În concluzie, după arma nucleară, aceasta este printre cele mai distrugătoare arme explozive” (din arsenalul Armatei Rusiei n.a.) (18 Noiembrie 2018, Global Defense Security News).

Cunoscut în literatura de specialitate ca Sistem Incendiar Greu (Heavy Flamethrower System), sistemul TOS-1, mai corect denumit Lansator de rachete incendiare termobarice de 220 mm, a intrat în organica unităţilor şi marilor unităţi de apărare CBRN încă de la producerea lor.

Deşi concepţia sistemelor TOS-1 a avut la bază Lansatorul multiple de proiectile reactive (MLRS), ideea dezvoltării unui MLRS cu rază scurtă de acţiune pentru lansarea de rachete echipate cu focoase incendiare şi apoi termobarice a apărut la sfârşitul anilor 1970.

Se pare că proiectarea acestei arme a fost influenţată de folosirea de către trupele americane, pe timpul războiului din Vietnam, a muniţiilor de tip Fuel-Air Explosives (FAE), bine cunoscutele bombe cu napalm şi supernapalm, amestec incendiar folosit pentru curăţirea fortificaţiilor, tunelurilor zonelor  accidentate, a celor cu vegetaţie deasă şi înaltă etc.

D.Constantin