27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 21:23
No menu items!

VIDEO. Tragedie în Odesa. Orașul de la Marea Neagră sub ape. Principalul portul, încendiat în urma unui atac al rușilor

spot_img

Orașul Odesa de la Marea Neagră este sub ape în urma ploilor torențiale, în timp de Portul Odesa a fost avariat în urma unui atac rusesc cu drone Shahed de fabricație iraniană, care a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Anunțul a fost făcut de reprezentanții armatei ucrainene. Potrivit acestora, loviturile rusești au declanșat un incendiu în port.

„Un incendiu a afectat infrastructura portuară din Odesa ca urmare a atacului aerian. Focul a fost stins rapid. Informațiile privind amploarea pagubelor sunt în curs de actualizare”, a precizat Comandamentul militar ucrainean din sudul țării.

Armata nu a precizat dacă pagubele din port ar putea duce la sistarea exporturilor de cereale

Odesa este principalul port la Marea Neagră prin care se exportă cereale ucrainene în întreaga Ucraina poate exporta cereale și alte produse alimentare doar prin porturile din regiunea Odesa, în cadrul unui acord internațional intermediat de ONU și Turcia, care a fost reînnoit luna aceasta pentru încă 60 de zile.

Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Kievului şi altor zone din centrul, estul, vestul şi sudul Ucrainei în cursul nopţii de duminică spre luni, în care a folosit 40 de rachete de croazieră şi 35 de drone, dintre care majoritatea au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană.

„Între orele 03:00 şi 05:00 ale zilei de 29 mai 2023, ocupanţii ruşi au atacat ţinte militare şi de infrastructură strategică ucrainene cu rachete de croazieră şi drone”, indică Forţele aeriene ucrainene într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Din numărul total de rachete şi drone, apărarea antiaeriană a distrus 37 de rachete de croazieră şi 29 n cel de-al 15 raid aerian al Rusiei asupra capitalei ucrainene în luna mai şi al doilea atac nocturn consecutiv de intensitate similară, nu s-au înregistrat pagube majore sau victime la Kiev, au declarat responsabili ucraineni.

„O altă noapte dificilă pentru capitală”, a consemnat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe contul său de Telegram. În atacul de luni, Rusia a folosit o combinaţie de drone Shahed şi rachete de croazieră de fabricaţie iraniană, a specificat administraţia militară a capitalei ucrainene.

„Cu aceste atacuri constante, inamicul încearcă să menţină populaţia civilă într-o tensiune psihologică profundă”, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, pe canalul de mesagerie Telegram.

Potrivit unor martori, citaţi de Reuters, s-au auzit mai multe explozii puternice la Kiev, în timp ce oraşul şi întreaga Ucraină se aflau sub alerta de raid aerian luni dimineaţă.