20.4 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 14:09
No menu items!

VIDEO. Tensiuni la ONU. Charles Michel l-a invitat afară pe ambasadorul rus:”Poate e mai ușor să NU ascultați adevărul”

spot_img

În plină conferință la Consiliul de Securitate al ONU, președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a arătat ușa ambasadorului rus, invitându-l afară dacă nu dorește să audă adevărul. Înaltul oficial european a condamnat violența sexuală folosită ca armă de război de soldații ruși și a pledat pentru judecarea crimelor.

Charles Michel s-a adresat luni ambasadorului rus Vasili Nebenzia direct la ședința Consiliului de Securitate al ONU, spunând că a văzut milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave în portul ucrainean Odesa în urmă cu câteva săptămâni „din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră”,.

Președintele Consiliului European a spus că atacurile Moscovei asupra infrastructurii de transport și a instalațiilor de depozitare a cerealelor din Ucraina împiedică Ucraina să planteze și să recolteze.

„Acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie și destabilizand regiuni întregi”, a transmis oficialul european, adăugând că „Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se profilează”.

Charles Michel a acuzat forțele ruse că au furat cereale din zonele din Ucraina pe care le-a ocupat „în timp ce transfera vina către alții”, numind abordarea aceasta drept parte din „propaganda pură și simplă a Rusiei”.

Președintele Consiliului European Charles Michel i-a arătat ușa ambasadorului rus, invitându-l afară dacă nu dorește să audă adevărul. „Puteți părăsi sala, poate e mai ușor să NU ascultați adevărul, dragă ambasadorule”, i-a spus Charles Michel, în plină conferință la ONU, diplomatului Vasili Nebenzia.

Charles Michel a spus că toate crimele trebuie expuse și judecate, acuzând faptul că violența sexuală este o amenințare globală cu care femeile din întreaga lume se confruntă.

”Auzim relatări despre forțele rusești care folosesc violența sexuală ca armă de război. Violența sexuală este o crimă de război, este o crimă împotriva umanității. O tactică de tortură, teroare și represiune. Acte revoltătoare într-un război revoltător”, a mai spus Charles Michel.

Vasili Nebenzia a urmat sfatul președintelui Consiliului European și a ieșit din sala de ședință, cedând scaunul Rusiei unui alt diplomat al Moscovei. Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a declarat mai târziu, pe canalul rus Telegram, că comentariile lui  Charles Michel au fost „atât de nepoliticose” încât asta l-a determinat pe ambasadorul rus să părăsească camera consiliului de securitate.

„Nu am putut rămâne”, a declarat pentru Reuters diplomatul Nebenzia, susținând că a recurs la acest gest din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a venit să le distribuie”.

                                                                                                                  Adina Silav