13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 21:55
No menu items!

VIDEO. Silviu Predoiu, fost șef al SIE: „NU CE ȘTIM despre domnul Cîțu este îngrijorător. CE NU ȘTIM, că putem afla orice”

spot_img

Generalul Silviu Predoiu, cel care a condus Serviciul de Informații Externe (SIE) timp de 11 ani, a vorbit, miercuri seara, la emisiunea “Sinteza Zilei” realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, despre secretele din trecutul premierului Florin Cîțu, dar și despre prestația acestuia la vârful Guvernului și în politică, în general. „Vorbim despre domnul Cîțu. Cine era domnul Cîțu în 2015? Unde lucra? Ce făcea? Am spus la un moment dat: Nu ce știm despre domnul Cîțu este îngrijorător. Ce nu știm, că putem să aflăm orice. Și nu e singurul ieșit din spuma mării”, a avertizat fostul șef al SIE. 

Am aflat şi eu, astăzi – mi-a zis cineva – că eu sunt cel responsabil de această deconspirare, că eu am transmis către domnul Orban această informaţie. Domnul Gâdea, cu toată deferența pentru funcția ocupată de domnul Cîțu, cu tot respectul pentru funcţia pe care o ocupă, dumnealui nu prezenta niciun fel de interes pentru nimeni atunci când era un student…hai să spunem un student mediu în SUA. Nu interesa pe absolut nimeni. Cine să stea din servicii, după el? Dacă cineva îşi propunea să urmărească pe cineva, alegeau nişte ţinte serioase, care puteau să prezinte interes pentru România”, a spus Silviu Predoiu, dezmințind astfel zvonurile potrivit cărora el ar fi sursa informațiilor privind arestarea în SUA a lui Florin Cîțu. 

Cât despre informația că premierul în funcție ar fi fost trimis la studii de serviciile secrete, Predoiu a precizat: „Instituţiile statului român, dacă trimiteau, trimiteau pe cineva care nu a picat examenul de treaptă şi care nu a picat la facultate. Alegeau pe cineva capabil, care trecuse prin niște olimpiade, că aveam pe atunci în continuare olimpici, cineva care chiar promitea ceva”. 

„Vorbim despre domnul Cîțu. Cine era domnul Cîțu în 2015? Unde lucra? Ce făcea? Am spus la un moment dat: Nu ce știm despre domnul Cîțu este îngrijorător. Ce nu știm, că putem să aflăm orice. Și nu e singurul ieșit din spuma mării”, a avertizat fostul șef al SIE. 

Redăm parțial interviul realizat de Mihai Gâdea cu generalul Silviu Predoiu: 

Mihai Gâdea: (…)Bun, s-o luăm un pic, știe toată lumea povestea: primul ministru în funcție candidează la președinția PNL împotriva actualului președinte al partidului. Și, deodată, apare informația că a băut, a fost prins de poliție, arestat ș.a.m.d.. (…)Lucrează serviciile de informații în felul acesta? Pentru că, să nu uităm, adversarul domnului Cîțu spunea că sunt niște mâini de dinafară, sugerând că serviciile sunt implicate în această bătălie. Ce e adevărat, ce e fals din această bătălie?

Silviu Predoiu: Evident că nu cunosc situația concretă. Vă spun doar așa cum o văd. Am aflat şi eu, astăzi – mi-a zis cineva – că eu sunt cel responsabil de această deconspirare, că eu am transmis către domnul Orban această informaţie. Domnul Gâdea, cu toată deferența pentru funcția ocupată de domnul Cîțu, cu tot respectul pentru funcţia pe care o ocupă, dumnealui nu prezenta niciun fel de interes pentru nimeni atunci când era un student, hai să spunem un student mediu în SUA. Nu interesa pe absolut nimeni. Cine să stea din servicii, după el? Dacă cineva îşi propunea să urmărească pe cineva, alegeau nişte ţinte serioase, care puteau să prezinte interes pentru România. Deci nu…

Ok, dar stați puțin. Poate că atunci nu știați, cu toate că există informația că niște instituții ale statului l-ar fi trimis la studii în SUA. E adevărată asta?

Instituţiile statului român, dacă trimiteau, trimiteau pe cineva care nu a picat examenul de treaptă şi care nu a picat la facultate. Alegeau pe cineva capabil, care trecuse prin niște olimpiade, că aveam pe atunci în continuare olimpici, cineva care chiar promitea ceva.

Ok, nu ați știut atunci, nu l-ați trimis dvs., dar, în momentul în care e o chestiune de felul acesta despre cineva care ajunge într-o astfel de funcție, serviciile nu află investigând, căutând – „bă, pe unde a fost ăsta, păi, în perioada cutare, cutare a fost în America, hai să vedem ce a făcut în America”. Nu a venit informația ulterior?

O să vorbesc din punct de vedere al SIE pe care l-am condus pe perioada mandatului și spun din punct de vedere al SIE nu pentru că în alte servicii ar fi altfel, ci pentru că nu vreau să vorbesc pentru alții, că nu e…. Nu poți să verifici pe cineva decât dacă ai o bază legală. E foarte ciudat, știți, în percepția publică serviciul verifică, pentru că noi nu personalizăm. Când serviciul verifică înseamnă că rămân foarte multe urme, trebuie să ai o bază legală pentru fiecare dispoziție. Știu că sunteți tentat să zâmbiți – haideți, domnule, nu-mi spune chestiile astea. De asta spun că vorbesc în numele serviciului. Atunci când dai un ordin, chiar dacă tu îl dai verbal, în urma ordinului se completează o grămadă de documente pentru fiecare verificare, adrese – dacă e vorba de parteneri. Ele rămân consemnate, scrise, nu poți să te joci, așa cum își închipuie lumea. Știți care e problema? Până acum, lumea a avut acces doar la arhivele fostei Securități în care specialiștii, cercetătorii, analiștii, jurnaliștii, asta au văzut. Că totul se făcea într-o totală formă de abuzuri repetate. Au trecut 30 de ani de la Revoluție. Uitați, eu vă dau un pont. Documentele clasificate ale serviciilor din anii 90 s-au declasificat deja și o să vedeți că ceea ce vă spun eu are acoperire. Lucrurile s-au schimbat. Dacă s-au făcut abuzuri, au fost acțiuni individuale, haiducești.

Dacă știau serviciile despre ce a făcut domnul Cîțu. Ce a făcut de fapt? A consumat alcool și s-a suit la volan, a condus, a fost oprit de poliție și, așa cum vedem în toate filmele americane, a fost reținut ca să se limpezească la cap. Și, pentru că a fost reținut, a fost trimis și către judecător ca să….Eu sunt convins că a povestit chestia asta. Pentru că asta e o chestie…când aveai vârsta aceea, la 20 de ani, asta o povestești, e o poveste foarte interesantă, te face eroul petrecerii.  Sunt lucruri pe care le povestim și eu, și dvs. sunt lucururi pe care le-am povestit cândva și, dacă dăm timpul înapoi, parcă nu le-aș mai povesti atât de vesel, dar atunci, era ok.

Nu de la servicii trebuie să vină neapărat.

Suspectați că un prieten, cineva foarte apropiat?

Sunt convins. Un cunoscut. Dar de ce? Nu povestești numai prietenilor. Plus că prieteniile în partidul reprezentat de cei din poză nu există. Adică, vi s-a părut că cineva respectă pe cineva sau manifestă recunoștință față de cineva în jocurile acestea? Nu vedem decât mizerie, lipsă de valori. Din punct de vedere uman, e o rușine ce se vede în bătălia aceasta. Mă uitam zilele acestea chiar și o domnișoară promovată personal de domnul Orban din total necunoscută, Mara Mareș sau ceva așa, anunță cu emfază că ea îl susține pe domnul Cîțu. Cine e dumneaei?

De-asta spun. Pare că e o glumă când spuneți de prieteni. Nu. Sunt interese, sunt jocuri. Pe prieteni probabil că îi lasă acasă. Da. Mai degrabă aș merge pe această variantă. Cineva care a aflat. Cum a aflat? Repet. Eu sunt convins că a povestit.

Un jurnalist scrie într-un editorial că află despre faptul că Ludovic Orban a avut acele documente în servietă, le-a arătat unor colegi și le-a spus „uite, Cîțu este terminat”. Eu nu știu dacă așa au stat lucrurile, dar ce știu este că apar informații și despre celălalt, despre domnul Ludovic Orban și vin și spun: „domne a condus ședința de guvern beat, a băut palincă cu niște miniștri”. Și acum eu vin și vă întreb pe dumneavoastră. Cât de des ajung informații la servicii că niște miniștri, prim-ministrul în funcție, am mai avut și un președinte, că beau, iau decizii și sunt niște informații care îi vulnerabilizează și pe care nu le citim doar noi, le văd și partenerii noștri străini? Cât de tare te vulnerabilizează astfel de informații la nivel de stat?

Problema este că acești oameni ne reprezintă, iar în funcție de ei își calibrează imaginea României omologii dumnealor. Când ești prim-ministru, ești și vicepreședinte CSAT, ești al doilea cel mai bine informat om din România, prin prerogativele funcției. Asta nu înseamnă că alții nu au faliții lor. Am vrea să fie altfel, am vrea să arate altfel, dar pentru asta ar trebui să mai mergem și la vot. Am eu un of cu cei care nu merg la vot, dar se duc să lumineze cu telefoanele aprinse în Piața Victoriei, să protesteze după aceea. Altfel, asta avem.

Vorbim despre domnul Cîțu. Cine era domnul Cîțu în 2015? Unde lucra? Ce făcea? Am spus la un moment dat: Nu ce știm despre domnul Cîțu este îngrijorător. Ce nu știm, că putem să aflăm orice, și nu e singurul ieșit din spuma mării.

Nu am nicio fixație cu dumnealui. Doar că mă uitam zilele trecute la ce spunea despre salariu care trebuie corelat cu KPI-ul și cu performanța profesională care trebuie să decurgă din obiective. Sună bine până aici. Întrebat ce înseamnă performanța, a răspuns: adică, să-ți faci fișa postului, să-ți atingi obiectivele. Las de-o parte confuzia pentru un premier între obiectiv și fișa postului, care sunt diferite, dar dumnealui a avut poate cel mai scolastic obiectiv definit. A spus tare, clar, cu voce, în fața presei: până la 1 iunie vom avea 5 milioane de vaccinați, până la 1 iulie vom avea 7 milioane de vaccinați, până la 1 septembrie, vom avea 10,4 milioane. De unde a zis el 10,4, el știe. Păi, tocmai nu și-a atins obiectivele. Adică, e mai clar decât la manual. (…)Spunea că performanța înseamnă să-ți atingi obiectivele, nu l-am auzit să-și dea înapoi salariul de premier. Păi, dacă tot te apuci să mânânci, mănâncă ce ai de mâncat și pune-ți faptele acolo unde îți pui și vorbele.

Raluca Dan