22 C
București
miercuri, 16 iunie 2021 - 13:41

VIDEO Șanse mici ca păsările flamingo să-și facă cuiburi în Delta Dunării. Au fost hăituite de turiști cu dronele

spot_img

Imaginile spectaculoase, care au apărut săptămâna trecută, cu zeci de păsări flamingo în Delta Dunării au dus la hăituirea lor de către turiștii dornici să le fotografieze.

Potrivit reprezentantului Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa, păsările flamingo care au putut fi observate, începând de săptămâna trecută, în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu vor cuibări nici anul acesta în zonă, din cauză că au fost stresate de către oameni.

Superbele păsări au fost hăituite continuu de turişti, de fotografi, care le-au urmărit cu drone sau cu bărci, şi au părăsit locurile în care începuseră să-şi pregătească cuiburile.

“Aici, au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a afirmat Domşa pentru Agerpres.

În ultimele zile, acesta a încercat să-i îndepărteze pe oamenii curioşi care au venit în zona Sărături pentru a admira păsările exotice.

“Întâmplător am trecut pe aici şi am văzut foarte mulţi oameni adunaţi grămadă. Ei nu au ce să caute aici, iar partea bună este că agenţii ecologi ai Administraţiei RBDD au fost foarte prompţi, au venit, i-au scos şi asta e situaţia. Oamenii nu ştiu sau nu citesc panoul. Problema este că e perioada de cuibărire, cea mai sensibilă, iar păsările sunt foarte deranjate. Acum, aici sunt pescăruşi, dar şi alte specii de păsări de apă care cuibăresc, inclusiv pe brâul de vegetaţie din jur. Sunt păsări care au pui mici ce fug prin iarbă. Dacă oamenii vin cu câini şi aleargă puii, deranjul este foarte mare”, a mai spus reprezentantul SOR.

Peste 100 de păsări flamingo au fost văzute la începutul săptămânii trecute pe lacurile Tuzla și Sărăturile Murghiol, anunță Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

SURSA VIDEO: Cornel Cotorogea