13.3 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024 - 11:14
No menu items!

VIDEO. Rușii lansează baloane pentru a păcăli antiaeriana ucraineană. Obiectele zburătoare au determinat Moldova să-și închidă spațiul aerian, iar pe România să ridice avioane de la sol

spot_img

Rușii au lansat din nou baloane reflectorizante pe cerul Ucrainei. Unul dintre grupurile de monitorizare raportează pe canalul său Telegram că obiectele se deplasează în direcția de la Harkov către regiunea Dnipropetrovsk.

„Sunt din nou baloane în spațiul aerian al Ucrainei, patru în direcția est (din regiunea Harkov în direcția regiunii Dnipropetrovsk)”, se arată în mesaj.Experții spun că rușii lansează baloane pentru a distrage atenția forțelor de apărare aeriană și pentru a efectua recunoașteri.

„Nu sunt o amenințare pentru noi, zboară în direcția vântului și nu poartă bombe, rachete sau mine, sunt baloane obișnuite cu reflectoare metalice (sunt folosite pentru a le crește vizibilitatea și a „atrage” atenția stațiilor radar)“, precizează Grupul de monitorizare.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că Federația Rusă folosește baloanele aeriene pe post de ținte false pentru a uza sistemele de apărare antiaeriană, informează hromadske.

„Trupele noastre de inginerie radio le văd în toată țara și nu numai. Iar oamenii care sunt de serviciu în sistemul de apărare antiaeriană urmăresc 24 /7 toate țintele și pot identifica aceste ținte după caracteristicile sale, deoarece fiecare țintă are o anumită viteză. Oamenii sunt experimentați și pot identifica cu ușurință tipul și natura țintei, o poate distinge de o dronă.

Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, ceea ce ar reprezenta un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în luptă pentru a sprijini o ofensivă terestră.

Evaluările occidentale arată faptul că, în acest fel, forțele președintelui rus, Vladimir Putin, intenționează să transforme invazia terestră problematică într-o “luptă aeriană”, scrie „Financial Times“.

Încă din primele săptămâni ale războiului, Rusia a folosit cu moderație forța sa aeriană considerabilă, bazându-se pe rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și trupe la sol.Analiștii occidentali au speculat că acest lucru s-ar putea datora temerilor Moscovei că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei reprezintă o amenințare pentru avioanele rusești.

Dar evaluările serviciilor de informații indică faptul că forța aeriană rusă este „de fapt destul de bine conservată“, a declarat un diplomat NATO de rang înalt.”Ne așteptăm ca ei să se pregătească să lanseze o campanie aeriană și să încerce să dezactiveze apărarea aeriană ucraineană prin atacuri”, a declarat diplomatul citat de Financial Times.

D.Constantin