35 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 14:39
No menu items!

VIDEO. Rusia și China și-au construit un pod pentru transportul de marfă

spot_img

Primul pod rutier între Rusia și China a fost deschis pentru transportul de marfă vineri, într-o perioadă în care Moscova se apropie tot mai mult de Beijing, pe fondul crizei în relația cu Occidentul, din cauza războiului din Ucraina.

Podul, care leagă oraşul rus Blagoveşcensk de oraşul chinez Heihe, peste râul Amur – cunoscut în China sub numele de Heilongjiang – are puţin peste un kilometru lungime şi a costat 19 miliarde de ruble (342 de milioane de dolari), a informat agenţia de presă RIA.

La ceremonia de deschidere de vineri câteva camioane de marfă au traversat podul în timp ce focuri de artificii albe, albastre și roșii, culorile drapelului rus, au fost lansate de pe malul rusesc.

Ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a spus că deschiderea podului va crește schimbul de mărfuri dintre Rusia și China la 1 milion de tone pe an.

Deocamdată, restricțiile Covid-19 din China interzic transportul de pasageri pe podul Blagoveshchensk-Heihe.

„Condițiile impuse de partea chineză ne limitează deocamdată”, a declarat pentru Interfax Ekaterina Kireeva, de la autoritatea pentru dezvoltarea economică a regiunii Amur.

După ridicarea restricțiilor, se așteaptă ca podul să fie traversat zilnic de 630 de camioane de marfă, 164 de autobuze și 68 de autoturisme.

La începutul lunii aprilie, Rusia a finalizat construcția secțiunii sale din primul pod feroviar Rusia-China, care urmează să se deschidă în august.

Ambele proiecte fac parte din inițiativă Belt and Road a Chinei, pe care Beijingul o finanțează pentru a stimula comerțul cu Eurasia.

Cu câteva zile înainte de invazia din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au anunțat un parteneriat „nelimitat”, cu planuri de creștere a comerțului bilateral la 250 de miliarde de dolari până în 2024.

                                                                                                                  Adina Silav

SURSA FOTO:Profimedia Images